Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма нищо по-отчаяно от политик, вкопчил се във властта като удавник за сламка. Със зъби, нокти и контрапротести на протестите срещу управлението му. Борисов изглеждаше много по-симпатичен, когато на два пъти нахакано хвърли оставка, уверен в новата изборна победа. “Хората ме връщаха”, както каза наскоро. А сега обяви, че остава, за да пази “демократичния мир”. А всъщност май иска единствено да опази кожата си. Обещавайки дори реформа на съдебната система.

Дали защото се страхува от прокуратурата и от липсата на гаранции за неговата постпремиерска недосегаемост, както предположи съдия Мирослава Тодорова? Според нея “политическата система, която сама произведе прокуратурата такава, каквато е в момента, и главния прокурор такъв, какъвто е - без ясни механизми за отчетност и отговорност, започва да се страхува от основния инструмент, който ползваше в определени ситуации за политическа дейност”.

"Заложник на задкулисието"

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов също предупреди на няколко пъти, че Борисов е заложник на задкулисието. И затова се страхува да пусне властта, тъй като знае, че ще стане “плячка за досегашните си приятели от Сараите”. Ако това се случи, поне на пръв поглед ще бъде разбит митът за недосегаемите политици на България, които никой не закача, слязат ли от власт. А дори и да ги “закачат”, в крайна сметка ги оправдават или прекратяват делата.

Именно това се случи с премиера на тройната коалиция Сергей Станишев, обвинен през 2009 г. за седем изгубени секретни доклада (три на ДАНС, два на МВР и по един на военния министър и на НАТО). Тройната коалиция имаше много по-големи прегрешения, но така и не настъпиха последствия от заканата на Борисов, изречена малко преди изборите през 2009 г.: ”Ще преследвам Станишев и Доган до затвора.”

Друг премиер - социалистът Андрей Луканов, представител на висшата партийна номенклатура преди 10 ноември 1989 г. и премиер на България през 1990 г., бе обвинен от главния прокурор Иван Татарчев за присвояване на обществено имущество в особено големи размери. Обвинението обаче не засягаше дейността му като министър-председател, запомнена с едностранния мораториум върху външния дълг и с гладната Луканова зима - купони, спекула и началната мафиотизация на икономиката. Обвинен за действия като първи заместник-председател на Министерския съвет преди промените, Луканов така и не бе осъден, а делото беше прекратено.

Ситуацията днес е по-различна - прокуратурата се е самосезирала и е поръчала експертизи на всички аудиозаписи с глас като на Борисов и на целия снимков материал, оповестен в медиите. Това се случва още докато той е действащ министър-председател, но големият въпрос е кога ще излязат резултатите от проверките - докато е на поста или след очакваната оставка. Има и трета хипотеза - заключенията от проверките да предизвикат оттеглянето му. Поръчана от евродепутата Елена Йончева експертиза в американска лаборатория е констатирала, че гласът в един от записите несъмнено е на Борисов.

Чутото от записите показва как на говорещия като Борисов много му се иска да е Орбан, но в действителност е аватар на Груевски. Режимът на бившия македонски премиер също бе обвиняван в корупция и натиск върху медиите и съдебната система. След три мандата на власт Никола Груевски падна заради разкрития за мащабно незаконно подслушване, в т.ч. и на чуждестранни дипломати, скандални записи, репресии на политически опоненти, безпринципни назначения на магистрати, офшорни схеми с участието на премиера и негови приближени и пр. Сега се укрива в Унгария, за да не влезе в затвора.

А Бойко Борисов, гарантът на статуквото, убеждава българското общество, че е гарант за рестарт на системата. Като в парадокса на Журден, при който от едната страна на картичката пише: „Твърдението на обратната страна е истина.“ Но обръщате картичката и четете: „Твърдението на обратната страна е лъжа.“

Оттук нататък

Каквото и да обещава Борисов, протестите се разрастват. Към тях от вчера се присъединиха и медицинските сестри. И макар премиерът да обеща проект за нова конституция, вярва ли някой, че ГЕРБ и “правова държава” са съвместими? А що се отнася до експертизата на автора на тази нова конституция - правосъдния министър Данаил Кирилов, адвокат Михаил Екимджиев каза всичко: “След като премиерът му забрани да пише във фейсбук, той очевидно е решил да се упражнява върху конституцията.”

Протестиращите българи искат да възтържествува правовата държава, а не законът на джунглата. Дори на всички в България да им се иска някой най-сетне да опере пешкира за целия 30-годишен преход, инструментализирал задкулисието, Борисов няма как да понесе цялата вина. Но все от някого трябва да се започне.

"Дойче веле"

Коментари

Продължавате лъжите!

После що не ви вярват. Ми заради лъжите. :)

Да, клубци,

продължавате да лъжете!
 's picture

godo1952

Калин

Пилотчето от Славяново с вдигнатия юмрук, който насъсква хората изглежда ви е по-симпатичен ! Радвайте му се !
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Защо ли?

1. Властта е единствената му застраховка "живот". Сдаде ли властта и ние няма да можем да го опазим от неговите съзаклятници от мафията. Те първи ще посегнат на него. По много причини. Но най-вече - защото много знае и много може да разкаже. 2. Не му дават неговите началници. Има много неща за довършване и ако абдикира от властта ще му търсят сметка вкл. и по т.1. Да припомним, че разследващи журналисти прихванаха през 2011 един трансфер (около 800 млн. €) от Путин директно към Борисов, Пеевски & сие за да "лобират" за Южен Поток. А за други подобни трансфери можем само да гадаем. Путин не се церемони. Като нищо ще прати "бригада" като на черногорския президент. 3. Сърце не му дава да скъса с властта. Сериозно. Сърцето му се къса като си помисли, че толкова години усилия отидоха нахалост. Та всичко изглеждаше напълно готово - държавата напълно завладяна. С Народното Събрание, с Прокуратурата, с ВСС, с всичките и органи и институции, с всичките и агенции, инспекции, комисии... С всички централни медии плюс една камара жълто-кафяви.... И сега точно да си подава оставката?! Точно тази мисъл го подлудява, точно тази мисъл го изкарва извън релси! Даже не искат, моля ви се, да му дадат шанс да си организира и едни "честни" избори! Как да подаде оставка? Как?????
 's picture

christo_tamarin

Защо наистина

Въпрос: Защо Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка? Отговор: Аз не му разрѣшавам да подава оставка. Назначил съм го да ме пази от БСП, от партията на сатаната, и да не допуска БСО до властта. А ако подаде оставка, на власт ще дойде тя, партията на сатаната.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

А от Борисов

кой ще те пази? И каква е разликата между БСП и ГЕРБ? Ако има някаква разлика то тя изобщо не е в полза на ГЕРБ. БСП никога не са виждали толкова пари за крадене (не че нямаше да ги откраднат и те, де). Експерти изчислиха, че от 2009-та до сега през ръцете на Бойко Борисов са минали над 400 млрд. €. Само безвъзмездните (кохезионните фондове) подарени от ЕС са 36 млрд. €. По данни на ЕЦБ всяка година, тук, в България, над 10 млрд. € отиват в "правилните) джобове вместо в държавният бюджет. А ти се страхуваш от една партия която е разкъсвана от вътрешни междуособици и е в насипно състояние....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.