ГЕРБ ще внесе своя проект за нова конституция в парламента още днес. Това заяви премиерът и лидер на партията Бойко Борисов на сбирка с партийното ръководство, излъчена на живо в профила му във фейсбук.

"Искаме среща с нашите коалиционни партньори. Нека да ни подкрепят за това, а Великото народно събрание, когато съберем 120 депутати, искам да стане на 2 септември. Затова се обръщаме към протестиращите. Има хора, които трябва да мислят с главите си и за след това. 2 септември не е след 5 години, той е след 10 дена. На 2 септември ние трябва да влезем със 120 подписа“, каза премиерът.

Той допълни, че ръководството на парламентарната група на ГЕРБ трябва да проведе разговори с всички парламентарно представени партии.

"Убедете ги, и опозицията включително. В момента ние нямаме нито една опорна точка в държавата: съсипани партии, предизборни партии, слаби партии, слабо президентство, слаб парламент. Само може да избегнем катастрофата на системата на държавата с Велико народно събрание. Дори да не е изгодно за ГЕРБ, няма никакво значение. Важно е да изгодно за народа. Ако не стане това, имаме веднага категорично решение", каза премиерът.

Но не уточни какво точно е това решение.

"Нашата единствена цел е да се даде на народа правото да избира, да взема решения. Не платени, не конюнктурни, не институционални играчи, които в момента се заявяват - народът. Някои ни упрекват, че ние не сме легитимни. Миналата година имахме два избора национални - за европарламента и местна власт. Към днешна дата няма социологическа агенция, която да не дава, че ГЕРБ е първа политическа сила. Няма нещо, което да не сме направили финансово, икономическо, във всяко отношение. Народът иска справедливост, народът иска да управлява, да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова конституция", заяви Борисов.

Той изтъкна, че на блокадите няма политическа сила, която да се ползва с голяма подкрепа.

"Тези партии искат да дойде задкулисие. Христо Иванов е цар на задкулисието. Или целта му е само да има служебно правителство и да даде еднолична власт на Радев. Власт, в която той е всичко - и кабинет, и парламент - един човек. Такава ситуация е изключително рискована. Ние трябва да сме предупредили хората. Нямам никакъв страх от него. Така се е омазал, че никакъв страх, но ние затова сме направили политическа партия. Демокрацията по-добро нещо не е измислила", коментира още Борисов.

Той определи като лъжа твърдението, че се е вкопчил във властта.

"Затова ние днес внасяме тази конституция и изобличаваме втора лъжа, че това е Конституция на ГЕРБ, на Борисов. Да, ние сме я написали, ние отваряме дебатите. Великото народно събрание може да промени всеки един ред, всяка една буква, точка и да внесе какви ли не други предложения. Ние искаме Великото народно събрание да се произнесе. Втора лъжа, че ние не искаме машинно гласуване", заяви Борисов.

И допълни, че вицепремиерът Томислав Дончев и група депутати трябва да внесат такива промени в Изборния кодекс, които да гарантират машинния вот.

"Следващото изключително важно нещо, което трябва да можем да обясним, какъв е таймингът или какъв е времевият срок. Искам да бъде направено максимално бързо, за да опровергаем лъжата, че едва ли не тупаме топката и искаме да стоим в управлението", изтъкна още Борисов.

Чух едно момиче там - вика, "аз съм си дошла и знам английски". То и дъщеря ми си е дошла и знае, живяла е толкова години в Щатите, но не бих й дал да управлява по никакъв начин. Добро дете е, умна е, но не може да управлява, няма житейски опит. Нали тъй?", каза още премиерът.