Докато в кулоарите продължават напрегнатите последни уточнения за общата програмна декларация на бъдещия кабинет, в пленарната зала служебният премиер Георги Близнашки беше подложен на атаки от БСП и ДПС и по верме на парламентарния контрол отнесе обвинения, че е маша и най-лошият министър-председател.

Не сме правили никаква чистка, каза пред парламента служебният премиер Георги Близнашки. Всичко на всичко бяха уволнени 218 души от цялата държавна администрация.

 „От тези 218 ръководители на дирекции, областни управители, около 20% от тях са напуснали по собствено желание. Без изключение на мястото на освободените от длъжност, са назначени хора с доказан опит. Всичко това се наложи, защото една година се извършваше мащабна чистка от Пламен Орешарски”, върна топката към кабинета на БСП и ДПС Близнашки.

Уволнени бяха 17 от 28 областни управители, а всички тези уволнения са съобразени с един критерий и той съответства на изборите за Европейски парламент, обясни служебният премиер. „Прескочихме числото от предварително набелязаното по простата причина, че се оказа, че някои от тях са в партийни листи”, каза  Близнашки.

„Що се отнася до администрацията – съхранихме изключително много хора в сравнение с предходната администрация. Запазихме твърде много хора и може би това е моя личен грях що се отнася до политическото ми минало”, обяви премиерът.

 

Според него по време на служебния кабинет са били назначавани подготвени хора, професионалисти, които се справяли много добре. Опитвали се да назначават и издирват изявени интелектуалци.

„Истината е, че сме се стремели да издирим и назначим изявени интелектуалци, които се ползват с доверие и авторитет. Тези хора наистина се справиха със задачата да организират честни избори”, заяви Близнашки. 

Където сме могли, сме помогнали, обяви още той пред пленарната зала. Както и че няма нито една прахосана стотинка от разходите на служебното правителство. "Заварихме един продънен бюджет с дефицит от 1,2 млрд. лева. По тази причина се наложи преструктуриране на централния бюджет бюджет за животоспасяващи операции”, заяви проф. Близнашки. Близо 117 млн. лева допълнително са отпуснати за министерствата стана ясно от думите му.

"С действията си дискредитирахте президента Росен Плевнелиев", обвини Близнашки лидерът на ДПС Лютви Местан. Той окачестви юриста като "най-слабия служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България". Към тежките обиди Местан прибави определението "маша".

„Имате претенцията, че сте конституционалист и точно в тази ваша претенция е парадоксът. Служебнията кабинет работи в отсъствието на парламент и не е негова работа да провежда мащабна политическа чистка”, заяви Местан.

"Поставят се под съмнения моите академични постижения”, засегна се Близнашки.„Георги Близнашки е истински български професор. Тепърва вие ще трябва да доказвате вашите смислови претенции”, отговори премиерът на критиците си в пленарната зала. Той се засегна дотам, че започна да говори за себе си в трето лице.