Ако е истина твърдението, че истинската ни същност излиза наяве в кризисни времена, тогава, когато е трудно, феновете на "Барселона" има за какво да се тревожат по отношение на днешния облик на клуба.

"Повече от клуб", гласи девизът на Барса. А някои казват, че днес това е най-големият клуб в света - като стойност на отбора, имена на звездите, брой на феновете, финансови резултати... Спорно е, разбира се. Тук ще възроптаят не само в Мадрид, а и на още няколко места в Европа, но не това е важното сега.

"Барселона" винаги ще е сред най-обичаните и печелившите във всичко, а в края на този сезон се готвеше да се похвали с приходи от над 1 милиард евро. Никога досега футболен клуб не е преминавал тази граница.

Вместо това обаче "Камп Ноу" е разтърсен от скандали - и не отсега, а още от зимата. Онзи ден двама вицепрезиденти и още четирима директори додадоха оставки, а финансовото състояние на клуба става все по-тревожно и виновна за това не е само пандемията. Тя само изкристализира проблемите, започнали преди години.

ФК "Барселона" е нагледен пример за лошо управление, липса на стратегия и отклоняване от принципите и ценностите, родили мантрата "Повече от клуб".

Трансферната политика

В последите години прави впечатление, че Барса харчи през пръсти за футболисти, много малко от които вършат работа. От лятото на 2015 г. до края на зимния трансферен период на 2020 г. са похарчени 996 милиона евро за 35 играчи. Сумата почти надвишава харчовете за същия период на двата манчестърски клуба взети заедно.

Почти никой от тези футболисти не стана водещ, със сигурност не и тези, за които бяха дадени огромни пари. "Барселона" продължава да зависи от едни и същи играчи,  които трябва да спасяват положението, особено когато стане напечено - Лео Меси, Луис Суарес (зимата се контузи и това веднага се отрази), Иван Ракитич (загуби титулярното си място), Жорди Алба, Серхио Бускетс, Жерар Пике...

"Ударно" беше лятото на 2017 г., когато екипа на "блаугранас" облякоха Филипе Коутиньо - за 145 млн. евро, Усман Дембеле - 125 млн. евро, Паулиньо - 40 млн. евро, Нелсон Семедо - 36 млн. евро... Никой от тази футболисти не оправда привличането си, още по-малко пък за тези пари. Коутиньо е преотстъпен на "Байерн", като и там не впечатлява.

Дембеле е много талантлив, но и доста несериозен откъм дисциплина и отдаденост на тима. Оказа се и "чуплив".

На следващата година Барса брои 41 млн. на "Бордо" за Малком. През 2019-а актуалният шампион на Испания привлече Антоан Гризман за 120 млн., Френки де Йонг за 75 млн. и т.н. играчи за общо 273 млн. Гризман трудно се адаптира, а за Де Йонг е рано да се съди.

Но всичко това показва, че "Барселона" взема играчи "на кило" - може би за да не ги вземе някой друг. Личи и лоша скаутска работа - по отчайващата реализация на много от новодошлите.

През зимата бе сътворен и друг гаф - спортният директор Ерик Абидал договори Седрик Бакамбу от китайския "Пекин Гуан". Нападателят тръгна към Европа от дома си в Южна Корея през Хонконг, за да научи някъде по пътя, че на "Камп Ноу" са се отказали от него. Уведомил го е по телефона... Ерик Абидал.

Статутът на звездите

"Барселона" прилича на отбор с доста нарушен баланс - заради това, че вече от много години все едни и същи са лидерите. Какво ли е да си треньор на звезди като Меси и Жерар Пике? На някои места по света фенове отъждествяват Барса с Меси, а не обратното. Говори се, че №10 се изнервя, когато научава от медиите за големи трансфери и не се иска мнението му за треньорски смени.

Жерар Пике пък притежава тенис турнира "Купа Дейвис" заедно с група бизнесмени. Както и клуб в Андора.

Въпреки това футболистите показаха тези дни, че съзнават колко губи клубът в момента и поеха отговорност. Те се отказаха от 70 процента от заплатите си докато трае извънредното положение и не се играе футбол. Отделно от това заявиха, че правят фонд за подпомагане на служителите на клуба. Идеята е поне те да могат да вземат пълния размер на месечните си възнаграждения.

Според каталунски медии бордът отчел, че и 70-те процента са малко. Което потвърждава тезата за лоша финансова политика. За сравнение орязването на заплатите в "Реал" (Мадрид) е 10-20 на сто. И столичният гранд не прибягва до антикризисната мярка ERTE, която позволява на работодателите временно да освобождават персонал и намаляват възнаграждения докато трае извънредната ситуация.

В момента страдат всички в спорта, но кризата ще се отрази най-тежко на средните и малки клубове, които се издържат по пазарните механизми. И големите ще трябва да се променят коренно, но досега никой друг не е "изплакал" така, както "Барселона".

"Барсагейт"

В началото на годината "Барселона" уволни Ернесто Валверде и назначи на негово място неизвестния на редовите фенове извън Испания опитен специалист Кике Сетиен. Това стана след провала в турнира за Суперкупата на Испания, проведен в Саудитска Арабия.

Отдавна се говореше, че Валверде е на мушката. В интервю за каталунския в. "Спорт" Ерик Абидал заяви, че смяната била неизбежна, тъй като треньорът "изпуснал съблекалнята". Като бивш играч на клуба французинът виждал това в очите на звездите, разпознавал сигналите, атмосферата и т.н.

Последва гневен отговор от Лео Меси, публикуван в профилите му в социалните мрежи. Аржентинецът заяви, че някои шефове на клуба трябва да поемат отговорност за собствените си решения, а не да си измиват ръцете с отбора. Всеки да си гледа работата.

Жерар Пике също не остана длъжен. Той обиди журналист, който, според него, бил приближен на боса Жосеп Мария Бартомеу. Големи имена на клуба, които сега работят другаде, като Пеп Гуардиола и Шави Ернандес, разкритикуваха решението на борда.

Клубът наема ПР фирмата I3 Ventures, от която се очаква да помогне в случая. Специалистите в дигиталните комуникации трябва да се намесят, за да спасяват имиджа на Барса. Според каталунските в. "Спорт" и "Мундо Депортиво", това е моментът, в който бордът прикрито се е обърнал срещу собствените си играчи и легенди. Междувременно Бартомеу е имал среща с капитаните на тима, която не е завършила добре.

А I3 Ventures прави познати техники при кризисен ПР - тролове критикуват играчите в социалните мрежи, лансират се публикации, които да ги очернят, създават се цели домейни, целящи да манипулират търсенето в "Гугъл", работи се за подобряване на имиджа на Бартомеу и т.н. и т.н.

"Барселона" отрича това - фирмата е наета, за да се грижи за имиджа и комуникациите на целия клуб, горните твърдения са лъжи.

Случаят нашумя като "Барсагейт".

Страстната пролет на 2020 г.

Започна се с преговорите по намаляване на заплатите. По писания на местните медии тимът се е разделил на три при предложението на клуба. Една от тези групи казала, че не иска да прави жертвата, тъй като босовете плащат твърде много "пари за нищо", включително и за трансфери.

Сравнително лесно и бързо се стигна до споразумение, но Лео Меси отново не пропусна да "захапе", заявявайки открито, че играчите не са доволни от начина, по който са били притиснати и третирани. Поначало се подразбирало, че те ще направят необходимото и ето на - правят го.

Дни по-късно дойде оставката на шестимата директори, придружена с открито писмо, в което са обяснени мотивите. Напусналите специално се спират на сделката с I3 Ventures. Малко по-късно опълчилият се бивш вицепрезидент Емили Русо, смятан за наследник на Бартомеу чрез безболезнено предаване на щафетата, заяви пред каталунско радио, че няма съмнение за "бъркане в касата" при "Барсагейт".

По думите му не може по друг начин да се обясни фактът, че за нещо, което струва 100 000 евро, са платени 1 милион. Бордът нямал вина, но Бартомеу бил наясно какво се случва. "Барселона" отново отрече злонамереност и се закани да води дела.

Днес в. "Спорт" информира, че одиторите от "Прайс уотърхаус" вече са доказали горното. За подобна услуга се плащало между 120 и 150 хиляди евро, а контрактът е на стойност 980 000 евро, разбити на пет вноски. Целта била всяка фактура да не надвишава 200 000 евро. Така удобно се заобикаля борда, който трябва да одобрява всяко едно плащане от 200 хиляди и нагоре.

Всичко това потвърждава казаното от вицепрезидента Русо. Докладът ще е готов скоро, забавила го е пандемията.

Чистилище

Дали катаклизмите щяха да се случат с този магнитут, ако се играеше футбол? Щеше да зависи от представянето на отбора, който води в Ли Лига и играе в Шампионската лига. Само че сега футбол няма, няма и какво да отвлече вниманието и всичко мръсно излиза на показ.

Изглежда, че "Барселона" преминава през чистилище, а пропадането става по-рязко и бързо. Анализатори твърдят, че Бартомеу все още може да удържи положението. Доскоро се коментираше, че асото в ръкава е познато... Лео Меси, с когото се водеха преговори за нов договор. Сега обаче този процес е преустановен. Президентът трябва да измисли нещо друго. По-вероятно е да бъдат свикани избори, когато нормалният живот започне да се възстановява.

Близкото бъдеще не изглежда светло, но клуб (повече от клуб) с такава история, фенска маса и бунтарски дух ще мине и през това.