Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС започва подготовка за налагане на допълнителни санкции срещу Беларус, съобщи тази вечер върховният представител по външната политика Жозеп Борел.

Той говори след извънредната видеоконференция на външните министри на страните членки. България бе представена от зам.-министър Петко Дойков.

ЕС не приема резултатите от президентските избори в Беларус, изтъкна Борел. Новите санкции ще бъдат насочени срещу беларуски представители, отговорни за насилието срещу гражданите и за подправянето на резултатите от вота.

Вземането на решение за санкции може да стане само през писмена процедура и след физическа среща между външните министри, поясниха за Клуб Z източници от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази задоволство от днешното решение на външните министри.

„ЕС трябва да защитава своите ценности“, каза тя.

„Дълбоко сме обезпокоени от последните събития в Беларус, които, за съжаление, не ни изненадват. България споделя позицията на ЕС за случващото се в Беларус и настоява за гарантиране на правото на мирен протест и освобождаване на задържаните“, заяви Петко Дойков.

През февруари Съветът на ЕС удължи действието на досегашните санкции срещу Беларус с 12 месеца. Мерките включват оръжейно ембарго, забрана за износ на стоки, които могат да се използват за вътрешни репресии, запор на имущество, забрана за пътуване на граждани, свързани с неразкритите случаи на изчезване на двама опозиционери, бизнесмен и журналист през 1999 г. и 2000 г. 

Същевременно външните министри от ЕС призоваха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие. Те изразиха пълна солидарност с Гърция и Кипър, като изтъкнаха необходимостта от сдържаност от всички страни. Нова ескалация може да има непредвидими последици за мира и стабилността на целия регион.

Дипломатите призоваха Гърция и Турция да се върнат на масата на преговорите. Диалогът е единственият път за намиране на взаимно приемливо и устойчиво решение.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.