Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първа реакция по предложения от Борисов "проект за нова конституция” в частта правосъдие:

В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд

Това е минимумът на препоръката, превес със само 1 глас не решава проблема с политическото влияние върху съдиите. Парламентарните избраници там трябва да са значително по-малко (не повече от 3-ма) и избрани не от бивши и настоящи магистрати, а адвокати, преподаватели по право и други изтъкнати юристи. Истинският парламентарен баланс е нужен в Прокурорската колегия, като непрофесионалните членове там трябва да са напълно независими в професионално отношение от главния прокурор, т. е. не трябва да са прокурори и/или следователи.

Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор предлагаме да бъде 5 години.

Кому е нужно главният прокурор отново да е в пакет с председателите на ВКС и ВАС? Ще се промени ли нещо в избора на т. нар. Трима големи? Кой ще може да номинира кандидати за поста главен прокурор?

Ще предложим главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи

Тук въпросът е какво ще е последствието при неприет доклад - импийчмънт на главния прокуор? Отделно защо изобщо е нужен главен прокурор? Върховната касационна и Върховната административна прокуратура могат да излъчват по един представител на ротационен принцип да представя докладите, оня на следствието ще чете шефът на НСлС.

Народното събрание може да изслушва главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Какво ще е последствието при установяване на нарушения? Само с изслушвания ли ще приключат нещата? Ако да, значи не е никакво решение. Пълно отпадане на фигурата на главния прокурор, ръководството да се осъществява от ротационни ръководители във ВКП и ВАП.

Ще прекратим Висшия съдебен съвет и ще предложим създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

Пълното разделяне на съдии и прокурори е положително и видимо продиктувано от дългогодишния натиск в тази посока и не на последно място - от исканията на настоящия протест.

Ще предложим към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори.

Това е част от горното, така че окей.

Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт.

Правомощията на министъра на правосъдието никога не са били някакъв проблем (Данаил Кирилов чак се чудеше как да не се възползва от тях), така че и това не е някакво решение.

Сума сумарум доста неамбициозно засега, но добра основа за водене на преговори с цел постигане на нещо истински смислено и значимо.

Емил Георгиев е адвокат, представител по индустриална собственост и университетски преподавател в УНСС. Живял е в Австрия, където е завършил право и е започнал да работи в пресечна точка между технологиите, маркетинга и правото. От 2011 г. има собствена кантора. Не членува в партия. На парламентарни избори и за Европарламента е бил кандидат в листите на "Демократична България".

Клуб Z публикува мнението на адвокат Георгиев от фейсбук профила му с негово съгласие. Заглавието и подзаглавието са на редакцията. 

Коментари

Президентска или парламентарна

република!?! Въпросът е поставен ребром! Стига пищяли като палета без цицка.

Да пази Господ,промяна в

Да пази Господ,промяна в конституцията подготвена от Барни Ръбъл по инициатива на Барба Ганюс,и още един въпрос какво прави Тиквата 10 години досега,а Христо Иванов защо подаде оставка,а че говореше реформа в Прокуратурата след Цацата,а още.... много...много...ОСТАВКА 10 години минаха алоооо10....
 's picture

kuleto44

Преговори с Дани Ръбъла,

Преговори с Дани Ръбъла, "тъпата кърджалийска пу...,агент Николай и министър-председател, който "начуква" и "изгаря",няма с кого да се водят приятелю.Оставка!И напред.
Kolyo  Kolchev's picture
Kolyo Kolchev
Кольо Обутия

Ще ти се ама няма!

Ще ти се ама няма!

Няма значение...

какво предлага ББойко! Няма да приемат! Червената зараза начело с РРадев искат служебно да вземат мластта! Служебно, без избори, без ВНС.....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.