Депутатите, които не спазват етичните норми, които се очаква да бъдат въведени с новия правилник на парламента, ще увисват на "стена на срама". Имената и съгрешенията им ще бъдат публикувани на парламентарния сайт, подобно на неизвинените отсъствия.

Такава промяна в правилника за дейността на 43-ото Народно събрание предлагат от ГЕРБ, разказа председателят на парламентарната комисия по изготвянето на нормативния акт Красимир Ципов.

Както Клуб Z писа новият парламент е на път да се сдобие с нещо като етичен кодекс, какъвто много парламенти преди това отказаха да приемат, включително и този в мандата на ГЕРБ. Тогава парламентарната шефка Цецка Цачева, която бе избрана за председател и сега, мотивира решението с това, че не можело морални въпроси да се обличат в закони, за какъвто се води парламентарният правилник.

Цял етичен кодекс няма да има, но пък се предлага нова глава в правилника, която ще урежда поведението на народните избраници. В сега действащия правилник има някакви правила, но те касаят само поведението на депутата в пленарна зала, а наказанията са отстраняване от едно до три заседания.

Строги санкции не се предвиждат в предложенията на ГЕРБ. Т.е. няма да има изгонване от повече от три заседания, орязване на заплати и прочее, а само въпросното публикуване на името и нарушениято на депутата.

С новите правила се урежда и поведението на народните избраници спрямо журналистите. Те трябвало да се отнасят почтително към представителите на медиите в кулоарите на парламента. На шега или не, тези правила се въвеждат и заради честите скандали между депутати и журналисти от т.нар. партийни медии. 

Служителите и гостите на Народното събрание често са ставали свидетели на реакциите на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на неговите депутати спрямо въпроси на репортери на тв СКАТ, собственост на Валери Симеонов (съпредседател на Патриотичния фронт) - отдавнашен личен враг на Сидеров.

Като проблем в 43-то НС се очертава влизането на Симеонов в парламента, тъй като телевизията на "Атака" - тв "Алфа", сега преследва него и депутатите на Фронта из кулоарите.

За съблюдаването на етичните правила ще следи специална етична комисия, предлагат още от ГЕРБ. Част от текстовете в новия правилник, касаещи моралното поведение на народните избраници, са заимствани от кодеска на Европарламента, каза Ципов. 

От АБВ пък още преди седмица обявиха, че парламентарната им група ще следва свой етичен кодекс на поведение, който ще предложи и да стане валиден за всички депутати, но до момента това предложение не е било официално депозирано.

От Реформаторския блок, БСП и Български демократичен център (парламентарната група на "България без цензура", б.а.) обявиха, че ще подкрепят етични правила.