Германските социалдемократи съобщиха днес, че вече имат кандидат за канцлер за изборите догодина. Това е сегашният финансов министър и вицеканцлер Олаф Шолц.

Решението е било взето още преди месец и след консултации с него и партията, бе обявено днес от двамата председатели на ГСДП Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс.

Самият Шолцна писа в туитър, че се радва за предстоящата „страхотна, честна и успешна предизобрна кампания с един силен отбор“.

Радваме се, че взехме това решение единодушно и без нито един глас „против“. Шолц има всички качества, с които би могъл да управлява тази криза“, обясни пред журналисти Валтер-Борянс.

Социалдемократите посочиха какво са постигнали досега в коалиционното управление с ХДС на Меркел и изложиха и целите си за евентуално управление в бъдеще.

Три са централните точки в програмата на Шолц. От една страна за справедливо заплащане и уважение за всички професии, както и сигурни работни места. Централна тема ще е и дигитализирането на икономиката. Единството на ЕС е трети стълб, върху който ще застане кампанията му.

Шолц ще представи скоро и своята „Програма на бъдещето за 20-те години“. Германия е успешна индустриална държава, която трябва да се преструктурира, така че предприятията да продължават да са печеливши и в дигиталната епоха, да пазят околната среда и да се премине плавно към възобновяеми енергии. Според Шолц на изборите социалдемократиете ще вземат над 20% от гласовете. Решението той да бъде кандидат за канцлер се очакваше отдавна, но въпреки това изненада някои анализатори. Ескен и Валтер-Борянс дълго време бяха идейни противници на Шолц. Те успяха да го изместят в надпреварата за  председателското място в партията. Откакто се оглавяват ГСДП обаче се работи за единството на партията, казват запознати. Шолц е избран и заради умението му да работи в отбор, което той е доказвал неведнъж. В социологическите анкети Шолц е най-одобряваният политик от ГСДП.