Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Не трябваше да играя Нина“, казва актрисата Зоуи Салдана в интервю пред Стивън Каналс, създател на токшоуто „Pose“ в Инстаграм.

„Много съжалявам. Днес осъзнавам това и никога повече няма да го направя. Тя е един от нашите велики личности, някой друг трябва да разкаже нейната история“, твърди Салдана.

Салдана е с доминикански и пуерторикански произход и използва грим за потъмняване на кожата за ролята на Симон, както и протеза за нос. През 2012 г., когато беше обявен кастингът, дъщерята на певицата Лиза Симон Кели похвали актьорската игра на Салдана, но отбеляза:

„Като външност това не е най-добрият избор“.

Лиза Симон призова актьори с „красиви, пищни устни и широки носове“ да играят майка ѝ.

През 2016 г. в официалния акаунт в Туитър, управляван от наследниците на Симон, бе написан призив, адресиран до Салдана:

„Моля, извадете името на Нина от устата си. До края на живота си“.

След обвинения за използването на грим за потъмняване на кожата, Салдана първоначално защитаваше правото си да изиграе ролята на Симон, казвайки:

„Ако Елизабет Тейлър може да бъде Клеопатра, аз мога да бъда Нина. Няма значение колко критика ще получа за това. Ще почитам и уважавам черната си общност, защото това съм аз“.

Сега, в новото си интервю, Салдана е на друго мнение:

„Тогава си мислех, че имам разрешение, защото съм чернокожа жена. И аз съм. Но това беше Нина Симон. И Нина имаше живот, и тя имаше кариера, които трябваше да бъдат и трябва да бъдат почитани до най-специфичния детайл, защото беше особено изчерпателна личност. Трябваше да направя всичко по силите си със средствата, които имах преди 10 години, които бяха различни средства, но въпреки това бяха средства. Трябваше да направя всичко по силите си, за да намеря чернокожа жена за ролята, която да изиграе перфектна чернокожа жена“.

Освен спора за кастинга, филмът получи ниски оценки от критиката. Неговият сценарист и режисьор Синтия Морт съди продуцентите на „Нина“ заради това, че са редактирали филма без нейното участие. По-късно тя се отказва от делото и дава на филма благословия с думите:

„Съществуват различни виждания за това, което филмът можеше да бъде и би трябвало да бъде. Освен това, мисля, че Зоуи беше невероятна… Гордея се с голяма част от филма“.

Истинската Нина Симон:

Площад Славейков

Коментари

Бандата богати американски негри, които живеят от това,

че се правят на жертви 60 години след края на сегрегацията изперкаха съвсем, но още по-изперкали са всички останали, които вместо да ги сложат на място им дават мегдан да простеят още повече.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.