Медиите в САЩ се оказват раздвоени по въпроса как да изписват думата „бели“. След като във вестниците и новинарските сайтове вече се наложи практиката „Чернокожи“ да се означава с главна буква, спорове възникват за назоваването на белите хора.

„Асошиейтед прес“, „Ню Йорк таймс“, „Уолстрийт джърнъл“ ще продължават да използват малко „б“ за „бели“, Си Ен Ен и „Фокс нюз“ пък ще индексират всички раси с главна буква. Организации на чернокожи и отделни експерти излязоха със становища в защита на употребата на главна буква и за „бял“.

В светлината на протестите срещу полицейското насилие и расизма в САЩ много от медиите видяха необходимостта да преосмислят начина, по който представят хората от различните раси. Тенденцията „Чернокож“, както и „Азиатец“, „Латино“ и термините за представители на коренното население да се изписват с главна буква се наложи в повечето големи и значими всекидневници и новинарски сайтове. Спорове текат обаче за това как да се означават графично „белите“.

„Асошиейтед прес“ (AП), които преди повече от месец съобщиха, че занапред ще използват винаги „Чернокож“ вместо „чернокож“, заявиха в понеделник, че няма да изписват с главна буква думата „бели“.

„Белите хора като цяло имат много по-малко споделена история и култура и нямат опит с дискриминация на базата на цвета на кожата“, се казва в статия на информационната агенция.

„Съгласни сме, че цветът на кожата на белите хора допринася за системни неравенства и несправедливости и искаме нашата журналистика да проучи подробно тези проблеми. Но използването на термина „бял“, както се прави от поддръжниците на бялото превъзходство, рискува несъзнателно да предостави легитимност на такива убеждения“, казва Джон Данишевски, вицепрезидент по стандартите на AП.

От „Ню Йорк таймс“ последваха примера на AП да използват главна буква за „Чернокож“:

„Смятаме, че този стил най-добре изразява елементите на споделена история и идентичност и отразява нашата цел да показваме уважение към всички хора и общества, за които пишем“, поясняват на 30 юни „Ню Йорк таймс“. – Думата „бял“ обаче ще остане с малка буква на страниците на изданието, защото „няма движения за разпространение на нов стил на изписване на „бял“ и няма усещане, че „бели“ описва споделена култура и история. Нещо повече, групите на омраза и бялото превъзходство отдавна предпочитат главната буква, което само по себе си е причина да я избягваме.“

Други медии, взели в рамките на последния месец решението да изписват „Чернокожи“ с главна буква, но „бели“ с малка, са „Колумбия джърнълизъм ривю“, „Уолстрийт джърнъл“, „Ю Ес Ей тудей“, „Лос Анджелис таймс“, „Ен Би Си нюз“, „Чикаго трибюн“.

От Националната асоциация на чернокожите журналисти (NABJ) в прессъобщение от юни подчертават нуждата от използване на главна буква за изрази като „Чернокожи хора“, „Чернокожо общество“, „Чернокожа култура“. Освен това обаче отбелязват:

„NABJ също препоръчва, когато и да се използва цвят, за да се опише по подходящ начин някоя раса, да се използва главна буква, включително за „Бели“ и „Цветнокожи“ [в текста използват думата Brown].

Си Ен Ен, „Фокс нюз“ и „Сан Диего юниън трибюн“ освен „Чернокожи“, ще изписват и „Бели“ с главна буква. В сайта си „Фокс нюз“ отбелязват, че са последвали препоръката на NABJ и че това ще подсигури практиката „понятия като „Чернокож“ и „Бял“ да се използват във „Фокс нюз медия“ съответно в стила и на други думи за описание на расова или етническа група – като Азиатец, Афроамериканец, Латино и Индианец, които също се изписват с главна буква“.

Според информация на АП "Си Би Ес нюз" също ще ползват главна буква за „Бял“, освен когато става дума за „бяло превъзходство“, „бял национализъм“ и „бяла привилегия“.

Според чернокожата социоложка от Университета в Чикаго Ийв Юинг изписването на „бял“ с малка буква може да задълбочи проблема с расизма, защото по този начин „бялото остава невидимо и, както става с всички властови структури, неговата невидимост играе важна роля за запазването на силата му“.

От Центъра за изучаване на социалната политика – неправителствена организация от Вашингтон с филиали в Ню Йорк и Лос Анджелис, в съобщение още през март разкритикуваха отказа да се употребява главна буква за белите хора:

„Да не назоваваш „Белите“ като раса фактически е акт против Чернокожите, който определя Бялото като неутрално и като стандарта. (…) Вярваме, че е важно да привлечем внимание към Белите като раса, като начин да разберем и дадем гласност на това как Белотата функционира в социалните и политическите ни институции и в нашите общества.“

"Площад Славейков"