Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"А вие знаете ли какво точно искате?"

Този снизходителен въпрос постоянно се адресира към протестиращите, предимно млади участници в продължаващото 25-и ден гражданско неподчинение. Въпросът удобно прескача заявената от протеста цел - оставки на третото правителство на Бойко Борисов и на третия главен прокурор, с когото той управлява, за да вкара последващите разсъждения в трапа на “и после - пак същите”, “къде са ви лидерите”, “зад президента ли се обединявате”, “сеете хаос”. Това е замисълът - да прескочи не само целта, но и тези, срещу които е насочено недоволството, тъй като, видите ли, авангардът на протеста не е дорасъл да дава акъл. Разнасят бири, карат велосипеди и ролери, издигат забавни лозунги, държат се като на парти - къде е тук политическото...

Първо да се отпуши демокрацията

“Политиците са после. Първо да се отпуши демокрацията. А това ще стане, като си тръгнат и Борисов, и главният прокурор Иван Гешев.”

В общи линии така отговарят на този въпрос неколцина младежи в един от дните на протеста. На никого от четиримата и през ум не им минава мисълта за политическа кариера. Същото обясни наскоро в предаването “Референдум” по БНТ и друг участник в протеста - Димитър Димитров. Хората, протестиращи заедно с него, нямат политически амбиции, а оставките на правителството и на главния прокурор са “стъпка към освобождаването на българските граждани и институции, поробени от един грешен модел на управление”.

Кой знае, на по-късен етап протестиращият авангард може и да излъчи свое политическо представителство. Но политическото днес е налице - все повече млади хора се политизират, макар да преобладават апатичните или омерзените от политическото. Дали ще са достатъчно, за да повлияят на резултатите от следващите избори? Защото това, което имаме като демокрация, е онова, което унгарският политолог Ференц Мисливец определя като “демокрация без демократи”, говорейки за Унгария.

Иначе казано “демократура” - термин, често използван, за да обозначи хибридните режими, възникващи не само в Латинска Америка, но и в държави от бившия социалистически лагер. На пръв поглед има Конституция, която гарантира многопартийност, плурализъм на мненията, независима съдебна система. На втори - властта, в т.ч. и медийната, е концентрирана в тесен кръг хора, а институциите са задвижвани на принципа “сега че ги опраа” или “на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мен”, за да гарантират привилегиите на този кръг. (Българската прокуратура все още проверява дали тези реплики са изречени от премиера Борисов, макар експертиза, поръчана и платена от евродепутата Елена Йончева в американска лаборатория, да го потвърди.)

Моделът не може да бъде поправен, а само сменен

Ето защо моделът не може да бъде поправен, а трябва да бъде сменен, тъй като не работи за общественото благо. Протестиращите настояват за рестарт на политическата система. “После” не е решаване на уравнение с неизвестни, “после” е процес и няма застраховка от грешни стъпки - дори днешните противници на ГЕРБ да се закълнат публично, че искат върховенство на правото, ефективен контрол за главния прокурор и дистанционно електронно гласуване.

Но гражданският натиск е власт и тези протести го доказаха. Предишните два пъти, когато хвърли предсрочно оставки, Борисов не даде на заден ход. Но ето че в края на първата седмица гражданско недоволство отстрани четирима министри, някои от тях ключови за партньорството с ДПС. Лиши за година почетния председател на ДПС Ахмед Доган от милионите за студения резерв, които щяха да му осигурят легално богатство. (Поне до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъде въведен механизъм за капацитет, с който ще се възлага на централи да произвеждат ток, за да гарантират сигурността на електроенергийната система.) 

За първи път в подкрепа на протестиращите в България излизат все повече сънародници в чужбина, само вчера - в 22 големи европейски града. Това прави гражданското неподчинение видимо за партньорите на ГЕРБ и Бойко Борисов в Европейската народна партия (ЕНП) и за европейските институции, независимо от публичното им въздържане от коментари. Никой не осъзнава и не използва този инструмент по-добре от същия този протестен авангард -  макар да не е излъчил свои лидери, макар други групи да монополизират говоренето от името на протеста, макар да не е определил идеологическия си “пол”.

За периода до 2027 г. се очаква България да получи близо 29 милиарда евро - това е повече от всички европейски средства от присъединяването ѝ към ЕС през 2007 г. до сега, в т.ч. и близо 2 милиарда евро предприсъединителни фондове. Нима Брюксел иска парите на данъкоплатците да попаднат в нощни шкафчета или да бъдат разхвърляни от прозореца на джип като салфетки в чалга дискотека?

Като късния Живков

В това време Борисов се държи като късния Живков. В опит да спаси режима - близо 18 месеца преди падането на Берлинската стена - някогашният Първи обяви курс към преустройство, приземяване и фокус върху човека - “труженик, творец, потребител”. В това време русенци се задушаваха от хлорните обгазявания на комбината в Гюргево, излизаха на мирни демонстрации, появи се Комитетът за защита на Русе, а медиите мълчаха.

Макар и да отстъпва, Борисов не говори с протестиращите, а обикаля страната, аплодиран от “организирани групи от заводи, с ръководства, приближени до партията”. Това съобщи журналистка от тв "Враца" в репортаж, свален по-късно от сайта на медията. Така е в демократурата. Протестите обаче не могат да бъдат заглушени - “Оставка!” се чува из цяла Европа.

"Дойче веле"

Ключови думи

Коментари

.....

Оставка! Понеже е модерно. И така всеки ден до края на света.

ДПС > ГЕРБ + БСП

Най-важното - честно преброяване на населението и премахване на милион мъртви души, които превръщат ГЕРБ и БСП в незаобиколим фактор пречещ на борбата с корупцията.

....

И още нещо - вместо да плюете по навик срещу Живков, обяснете защо навремето произвеждахме собствени автобуси "Чавдар", а сега произвеждаме кабели за западните марки автомобили.
Red Headcrab's picture
Red Headcrab
Headcrab

Чавдар, хаха

Това не е автобус, а смрадлив таралясник. Веднъж по морето, мисля, 88 година беше, един чужденец пита шофьора на едно малко Чавдарче сам ли си го е правил, хахахаха!
Red Headcrab's picture
Red Headcrab
Headcrab

Въпросът е съвсем на място

Въпросът "Протестирате, а знаете ли какво точно искате?" е точен, защото оставката на Борисов и Гешев не може да бъде цел. Негативно искане не е цел. Цел може да бъде създаване на истинска демокрация в страната (върховенство на закона, разделение на властите, честни избори, спазване правата на човека), а необходимо условие за това са оставките на Борисов и Гешев. Оставките са средство, а не цел. Целта трябва да е позитивна и градивна. Необходимо условие за постигане на целта "истинска демокрация в България" е изгонването на ГЕРБ от властта. Но не само на ГЕРБ, а на цялата мафиотска структура, която не е само ГЕРБ, а стои зад всички партии в настоящия парламент и някои извън него. Дори и това не стига, защото има и необходимо условие - наличието на достатъчно силна демократична организация, която да поеме властта и да направи необходимите реформи. "Да съборим ГЕРБ, а после служебно правителство и избори" без наличието на силна демократична организация е истинска въпиюща глупост, която ще възпроизведе подобие на предишния парламент, както и показа проучването на Алфа Рисърч. Вместо мафиоти гербаджии ще ни управляват мафиоти бесепари, депесари, та и Слави Чалгаря. Когато имаше протести срещу Виденов и той си замина, имаше кой да поеме властта и да направи реформи. Сега има ли?

....

Христо Иванов. Той е готов да поеме кормилото на държавата във всеки един момент и да направи нужните реформи.
 's picture

godo1952

Калин

А Бойкикев се държи като късната Людмила Живкова ! А групите по катуните в София, не са ли организирани. Само като им видиш лицата, като им чуеш изказванията, разбираш че тези хора не могат да представляват българския народ.

Божков, РРадев и Нинова знаят какво искат!

Бабикяновци само изпълняват, а стадото по кръстовищата блее!
Ray Garraty's picture
Ray Garraty
infidel

.

Наред с култовите организации "ГЕРБ - младежи", "ГЕРБ - жени", "ГЕРБ - старейшини" виждам че неформално вече е сформиран и клуб "ГЕРБ - тролове"
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Така

Гешев да си ходи, как така ще закача Васето Божков, символа на демокрацията. Божков и парички си има, и добре плаща. Ще го защитаваме докрай. Оставка за Гешев, и Бойко да не забравя.

....

Естествено. Всички подсъдими олигарси и техните пионки са силно заинтересовани от премахването на Борисов и Гешев от постовете им. В настъпилия хаос първите те ще бъдат обявени за мъченици за демокрацията и върховенството на закона.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Верен читател ,скъпи, Чавдар беше самоходна каруца, не автобус.

....

Това е Вашето мнение. Моето и на мнозина други е различно. Така и не разбрах що за индустрия имаме в наше време? Какво произвеждаме, къде го изнасяме и какво печелим от това?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.