Основните опозиционни партии във Венецуела обявиха вчера, че са се споразумели да бойкотират парламентарните избори на 6 декември, които според тях ще бъдат фалшифицирани от управляващите социалисти, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Единодушно решихме да не участваме в изборната измама, организирана от режима на Николас Мадуро", се посочва в обща декларация, подписана от 27 партии.

В декларацията се изтъква липсата на "открит изборен процес, който гарантира уважаването на суверенна воля на народа" и се посочва, че участието на опозицията в изборите би се равнявало на "сътрудничество със стратегията на диктатурата".

"Венецуела, страдаща от хуманитарна криза и управлявана от престъпна и потисническа диктатура, заслужава свободни, демократични и прозрачни избори", се казва в декларацията, цитирана от Ройтерс.

Парламентът на Венецуела е под контрола на опозицията от 2016 година. Негов председател е опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който смята за незаконно присъствието на Мадуро във властта и през януари м.г. се обяви за временен президент на Венецуела. Гуайдо е признат в това си качество от над петдесет страни, сред които САЩ, които открито призовават за свалянето на Мадуро и са наложили различни икономически санкции срещу Каракас, припомня АФП.