Повишаваме тона на изнасяне на информация и на коментари, всеки има право на мнение, но ще носи отговорност за своето поведение.

Това каза на брифинг Тони Тодоров, заместник-началник на отдел "Охранителна полиция" в СДВР.

"Вдигаме с една степен тона, коментираме състоянието на обстановката", доизясни се Тодоров.

Думите му очевидно бяха един вид предупреждение към протестиращите, които са блокирали централни кръстовища в София.

Тодоров отбеляза, че и вчера вечерта за пореден път е имало случай на нетрезва жена, която се опитва да дава насоки в работата на служителите на МВР.

"На кръстовището на "Арсеналски" и "Черни връх" имаше жена в нетрезво състояние, която даваше указания и провокираше полицейските служители, като ги караше да спират автомобили и да проверяват шофьорите за алкохол и наркотици. Това няма как да стане", категорично заяви Тодоров.

Той коментира и ареста на Петър Кърджилов на Орлов мост.

"Преди час се случи инцидент, при който възрастна жена, придвижвайки се с бастун, е спряла при протестиращите на Орлов мост и е решила да изкаже мнението си и възмущението си от това, което се случва.  Един от протестиращите се насочва към нея и изхвърля съдържанието на чашата, която държи в ръката си, срещу жената, след което тя му посяга с бастун", описа ситуацията Тодоров.

Той призова, ако сред протестиращите има хора, които са свидетели на случилото се, да дадат показания в Първо районно управление на МВР в София. Тодоров поясни, че и двамата участвали в инцидента в момента са там, но допълни, че подобни случаи са недопустими. Той изтъкна, че при ареста полицаите не са превишили правата си. На Кърджилов били сложени белезници заради агресивното му поведение.

Кръстовищата на Орлов мост и на "Цар Освободител" и "Дондуков" остават блокирани. Тодоров изтъкна, че сутринта са се водили преговори с протестиращите за поне частичното им освобождаване. Такива разговори щяло да има и следобед, каза той и помоли медиите да не присъстват на тях. От думите му стана ясно, че протестиращите стават по-категорични в отказа си, когато разговорите са пред медии.

Тодоров избегна отговора на въпроса защо полицията не предприема по-сериозни мерки и не вдигне блокадата на Орлов мост, след като формално тя е незаконна.

"Столичната община е получила множество сигнали на граждани, които не могат да стигнат до работа, да пазаруват или до аптека."

Това каза шефът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. При сутрешните преговори с протестиращите идеята е била да се пусне градският транспорт по бул. “Евлоги Георгиев”, като протестът може да продължи.

Димитров заяви, че в района има екипи на общината, които са готови да помогнат на хора, които се затрудняват с придвижването си заради блокадата - възрастни, хора в неравностойно положение и др. Екипите дори помагали с багажа на трудноподвижни хора между спирките. Били готови дори да ги откарат с кола, ако се налага.

"С тези хора, които бяха на палатките при Министерския съвет, диалогът беше по-продуктивен. Градският транспорт в Столичната община има гъвкава схема с протестите през годините, така че да можем да го пренасочим. Неудобството със закъсняването на хората и градския транспорт е проблемът. Всички граждани ходим на работа и трябва да стигаме до работните си места нормално. В Столичната община са получени стотици обаждания и сигнали на недоволни граждани, които са възпрепятствани да стигнат до работните си места. Надявам се хората на Орлов мост да проявят разбиране към всички останали, които са обикновените граждани, чийто единствен начин за придвижване е с градския транспорт. Да махнат палатките, за да можем да нормализираме движението там", каза Димитров.