В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на хотел "Рила". Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част.

Това написа кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков в своята фейсбук страница и по този начин представя своето виждане за плановете на собственика. Това е пореден опит за събарянето на сградата, която е емблематична за центъра на София. 

Трайков казва, че от районното кметство са изпратили становище до главния архитект на София Здравко Здравков, в което обясняват защо според тях такова действие не бива да бъде допускано.

"Обектът попада в територия с културно историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно-историческия облик на ул. „Леге“. Новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" с категория „национално значение", пишат от кметството.

Освен това обектът попада и в охранителна зона за единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“ с категория „местно значение“. Според администрацията на Трайков съществуват реални опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради в околността може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни действия. 

Трайков казва, че трябва да се има предвид и "значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването,и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици".

Според него има и още един проблем - предвиденото бъдещо разширяване на пешеходните зони около обекта - ул. "Съборна" и площад "Света Неделя" - ще бъде на практика обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка. 

"Наличната настилка около обекта представлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност (НКЦ) "Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София" с предварителна категория „местно значение“. Необходимо е да се гарантира предодвратяване на нейното увреждане."

Не на последно място, пише Трайков, разрушаването на сградата ще създаде сериозен проблем на живеещите и работещите в зоната заради шума, праховото замърсяване и блокирането на улица за години напред.

"При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част", завършва кметът на район "Средец".

Припомняме, че дълги години собствеността на хотел "Рила" се свързваше с обвиняемия в момента бизнесмен Васил Божков. В началото на 2018 г. обаче "Капитал" писа, че тя е сменена и към момента се намира в дружество, което се счита за контролирано от сочения за наркобос Евелин Банев-Брендо. 

Още тогава се заговори, че новият собственик смята да построи нова 10-етажна сграда с височина до 42 метра. Изпратено е официално питане до тогавашния районен кмет Мария Ачкова, но решението е отрицателно.