Генерал Филип Брийдлав - главнокомандващ силите на НАТО в Европа, поиска от Пентагона да изпрати допълнителни войски и въоръжение на континента, съобщи изданието "Дифенс нюз".

Причина е неспиращата руска заплаха.

В Източна Европа алиансът изпитва усилващ се натиск, свързан с предупредителните мерки в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, изтъква Брийдлав. Според него войските се нуждаят от допълнителна ротация.

От месец насам в тези пет държави са разположени около 600 американски войници, а също така танкове "Ейбрамс М1" и бронирани машини на пехотата "Брадли". Те замениха десантчиците, участвали от пролетта до есента в съвместни учения в Полша и бившите съветски прибалтийски републики.

Брийдлав допълни, че европейските съюзници на НАТО са разтревожени от увеличаващия се брой полети на руски бойни самолети през последните месеци. Миналата седмица само за един ден бяха преброени цели 19 такива полета.

"По този начин Русия ни сигнализира, че е велика страна и е способна да използва влиянието си", изтъква командващият силите на НАТО в Европа.