Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Опасявам се, че протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие. Мазохистичното поведение е онова поведение, което води хората до един очакван провал, от който самият страдащ черпи вторични ползи, но основната цел не е постигната. Трябва да си даваме сметка, че живеем в посттравматично общество."

Това смята психологът Росен Йорданов, който коментира по бТВ продължаващите вече 17-и ден демонстрации срещу правителството.

„Ние живеем в посттравматично общество. Много хора казват трябват промени, казват: „30 години ние не можем да се отлепим“. Всъщност ние възпроизвеждаме тази посттравматична реакция“, обясни Йорданов.

Психологътът сравни поведението на премиера Бойко Борисов през последните седмици с това на стария Герак, един от знаковите герои на Елин Пелин.

"Като сцена от "Гераците", когато вече нямаме необходимост един патриарх да чупи от питата и да раздава на всички. Премиерът Борисов е толкова изненадан, той вярва, че неговият модел на поведение му върши работа", така описа ситуацията Йорданов, който е част от Евро-антлантическия център за сигурност на Цветан Цветанов.

Според него Борисов смята, че ако се удовлетворят социални искания, това ще помогне. Но протестът не е социален, добави Йорданов.

Той предложи и своя анализ на поведението на президента Румен Радев и как той е възприеман от протестиращите.

Около държавния глава, когато той неколкократно излиза сред събралите се пред сградата на президенството и отправя протестни послания: "Мутри вън", има един защитен пояс от хора, след това има участници, които са дистанцирани, но го слушат със скръстени ръце, други са изцяло обърнати към сградата на МС, има хора, които не приемат такъв тип лидерство, описа картината през своя поглед Росен Йорданов. 

Според психолога Радев има проблем, подобен на този на Борисов - "Кой си ти и какво стои зад тебе".

"Остава това съмнение - съмняваме се, че ти си това, за което се представяш", каза още Йорданов, описвайки начина, по който е възприеман нееднозначно според него президента.

Психологът коментира и поведението на правосъдния министър Данаил Кирилов, който въпреки исканията за оставка от протеста, остана на поста си и след правителствените промени.

"Какво се крие зад инфантилността, която излъчва правосъдният министър, зад това детско личице? Зад лоялността, която излъчва, може да стои ценностен реваншизъм, авторитарни нагласи - подмазва се на хората горе, мачка хората долу", добави той.

Според Йорданов финансовият министър Владислав Горанов, който беше сменен, излъчвал емоционален неутралитет, който отивал до стерилност.

" Хлад, безразличие, високомерие, даже надменност. В силно политизирана среда хората правят резки избори и реагират емоционално на образите", каза той за начина, по който се възприема поведението на Горанов.

Коментари

Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Р Йорданов при Цветанов ??? Не мога да повярвам . Странно е че е възприел линията : по добре при Цецо физкултурника /мозъка/ отколкото никъде, след като дълго време никой не го е потърсил. Сега управляващите се страхуват от интелигентните хора.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Тоя психолог или не е чел

Тоя психолог или не е чел "Гераците", или е недоразбрал прочетеното!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.