Какво е знаела германската канцлерка Меркел за фалиралата финансова група за онлайн разплащания Wirecard, която се оказа пирамида и завлече хиляди инвеститори с твърденията си, че има капитал от милиарди евро, който се оказа несъществуващ?

На този въпрос канцлерката трябва да отговори пред Бундестага настоя вчера германската партия „Левицата“.

Меркел се е застъпила за Wirecard пред китайските власти при едно от посещенията си там през 2019 година. Фирмата искаше да купи китайската фирма „Алскор“, за да получи така лиценз за разплащания. Малко по-късно „Файненшъл таймс“ разкри, че Wirecard е куха фирма и твърденията за огромен стартов капитал са лъжа. Кабинетът на Меркел твърди, че не са подозирали за тази измама.

Разследванията за една от най-големите измами през последните години продължават вече шест месеца. Wirecard, която на 25 юни подаде документи за несъстоятелност, дължи на кредиторите си близо 4 милиарда евро, а в баланса й бе открита дупка от 1,9 милиарда евро, която дългогодишният й одитор "Ърнс и Янг" определи като "хитроумна глобална измама". 

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц е бил запознат с потенциалните пазарни манипулации в "Уайъркард" почти година и половина преди колапса на компанията, твърдят обвинителите. Банковият надзор на Германия е информирал Шолц през февруари 2019 г. за случая. Шолц отрича каквото и да било пряко участие в скандала Wirecard.  

Канцлерството днес изнесе цялата информация, която има за срещите на хора от кабинета и представители на фирмата.

Меркел неколкократно обяви, че има доверие във всичките членове на кабинета си, без да декларира безусловна подкрепа за Шолц. Въпреки растящия натиск по скандала, германският канцлер трудно би предприела действия срещу заместника си без да провали коалицията - невъзможен сценарий в условията на пандемия и по време на шестмесечното председателство на Германия на ЕС, коментират медиите.

Опозицията поиска специално съвещание на финансовата комисия по време на летния отпуск на парламента заради многобройните въпроси без отговор.