Случаите на коронавирус в света надвишиха 15 милиона днес по изчисленията на агенция Ройтерс. 

В САЩ, които имат най-големия брой случаи в света, 3,91 милиона заразени, президентът Доналд Тръмп предупреди:

"Вероятно за съжаление ще стане по-зле, преди да стане по-добре."

Петте страни с най-много случаи включват още Бразилия, Индия, Русия и и Южна Африка. Данните на Ройтерс показват, че болестта се разпространява най-бързо в Америките, където се отчитат повече от половината заразени и починали в света.

Глобално скоростта на заразяванията не дава признаци на забавяне. След като първият случай на COVID-19 беше обявен в Ухан, Китай, в началото на януари, минаха 15 седмици, докато случаите в света стигнат до 2 милиона. Сега само за осем дни те прехвърлиха 15 милиона в сравнение с 13 милиона на 13 юли.

Здравните експерти подчертават, че официалните данни почти сигурно показват по-малко от реалните заразявания и смъртни случаи, особено в страни с ограничени възможности за правене на изследвания.

Официалният брой на случаите на коронавирус - 15 009 213 - е най-малко три пъти по-голям от броя на случаите на тежък грип, регистрирани годишно според Световната здравна организация, докато броят на смъртните случаи - над 616 000 за седем месеца - е близо до горната граница на годишната смъртност от грип.