"Отровното трио ли са водачите на протеста, те са просто аватари на провалени политици и на бягащи от правосъдието".

Това обяви министърката на социалната политика Деница Сачева пред бТВ в предаването "Лице в лице", визирайки очевидно триото Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов. Явно с последното влезе в стилистиката на прокуратурата и представители на ГЕРБ, след като държавното обвинение извади записи на обвиняемия Васил Божков, за които пак то твърди, че доказвали участие на Божков в протестите.  

Според Сачева от името на протеста се отправяли "заплахи към легитимно избрано правителство - "идете си с мир, иначе..". И попита:

Ще ни окачват на бесилките ли? Не смятам, че трябва да толерираме уличното правосъдие. Триото злоупотребява с протестите за лични цели", заяви министърката. 

По думите на Сачева ако има предсрочни избори, те щели да са най-рано през декември. И попита каква е разликата дали вотът ще е предсрочен или редовен през март. Тя сподели и друга теза на ГЕРБ - в момента социолозите казват, че ГЕРБ пак ще е първа политическа сила, ако има вот, затова нищо нямало да се промени от предсрочен такъв.

Повтори още, че "не сме чули в момента конкретни искания по конкретни теми" от страна на протестиращите граждани.

На протестите има млади хора, които искат по-добро бъдеще и имат идеи, винаги съм отделяла тези протестиращи от другите и съм на мнение, че трябва да се изслушат, но засега няма конкретни теми, добави Сачева.

По въпроса какви са опциите пред властта и какво става с анонсираните, но неподадени оставки на министрите Владслав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, за които от пресцентъра на ГЕРБ бе съобщено, че се искат, за да се разсеят "внушения за зависимости от ДПС", Сачева каза: 

"Персоналният състав на Министерски съвет се решава от премиера, той поиска оставките на министрите, крайното решение ще стане ясно след вота на недоверие".

Според министърката предстои тежка зима както в здравен аспект, така и в социален, защото безработицата може да има високи нива през октомври и ноември. Затова тя заяви и че е важно да има стабилно правителство, което да изработи механизми за справяне с проблема.