Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Списание "Франс футбол" обяви, че няма да връчи тази година "Златната топка" - най-престижното инвидидуално отличие в най-популярния спорт. Това се случва за първи път, откакто наградата е въведена през 1956 г.

Причината е пандемията от коронавируса и произтеклите от нея събития - прекъсване на всички първенства и турнири, прекратяване на някои (във Франция, Нидерландия, Белгия и т.н.), различните формати на места, липсата на публика по стадионите и т.н. и т.н.

Всичко това е довело до "липсата на достатъчно справедливи условия", както заявява френската медия в изявление, цитирано от световните агенции.

Редакторите на "Франс футбол" считат, че ако направят компромис, това би довело до компрометиране на наградата и нейното "обезсилване".

Първият носител на "Златната топка" е сър Стенли Матюс. А последният - Лео Меси, който през миналата година я прегърна за рекордния шести път. До 1995 г. отличието се присъждаше само на европейци, играещи в клубове от Стария континент. Година по-рано за първи и единствен път трофеят бе присъден на българин - Христо Стоичков.

От 1995 г. избраните журналисти в анкетата могат да гласуват и за играчи, които не са европейци, а от 2007 г. - за такива, които се подвизават в отбори от целия свят. Прави се списък с 30 номинации.

От няколко години се присъжда и "Златна топка" в женския футбол. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.