Списание "Франс футбол" обяви, че няма да връчи тази година "Златната топка" - най-престижното инвидидуално отличие в най-популярния спорт. Това се случва за първи път, откакто наградата е въведена през 1956 г.

Причината е пандемията от коронавируса и произтеклите от нея събития - прекъсване на всички първенства и турнири, прекратяване на някои (във Франция, Нидерландия, Белгия и т.н.), различните формати на места, липсата на публика по стадионите и т.н. и т.н.

Всичко това е довело до "липсата на достатъчно справедливи условия", както заявява френската медия в изявление, цитирано от световните агенции.

Редакторите на "Франс футбол" считат, че ако направят компромис, това би довело до компрометиране на наградата и нейното "обезсилване".

Първият носител на "Златната топка" е сър Стенли Матюс. А последният - Лео Меси, който през миналата година я прегърна за рекордния шести път. До 1995 г. отличието се присъждаше само на европейци, играещи в клубове от Стария континент. Година по-рано за първи и единствен път трофеят бе присъден на българин - Христо Стоичков.

От 1995 г. избраните журналисти в анкетата могат да гласуват и за играчи, които не са европейци, а от 2007 г. - за такива, които се подвизават в отбори от целия свят. Прави се списък с 30 номинации.

От няколко години се присъжда и "Златна топка" в женския футбол.