Намаляване на единната ставка на данък добавена стойност от 20 на 15%, увеличение на данъка върху доходите за физически и юридически лица от 10 до 15% и въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

Това предлагат от най-големия български синдикат КНСБ в своята "Визия на КНСБ относно данъчната система в Република България". Тя е публикувана на страницата на организацията и следва вече изразявани през годините виждания за данъчна реформа.

Според синдиката увеличението на прекия данък нямало да се усети от хората, печелещи до 2500 лв. на месец, каквито са мнозинството в страната, заради въвеждането на необлагаемия минимум, който, ако следваме днешната ставка, е 610 лв. 

Тези с по-високи заплати пък щели да загубят от прекия данък, но пък щели да спечелят от намаляването на косвения, какъвто е ДДС, и да изравнят положението. 

Държавният бюджет пък ще загуби почти 4,7 млрд. лв., сочат изчисленията, но пък от друга страна - "има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които сме предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв."

[[nid:101323]]

Генералната полза от съвкупността на промените щяла да е ясна - много повече разполагаеми средства в ръцете на тези хора, които са с ниски доходи. По-конкретно спеставането щяло да бъде до 900 лв. на година.

Вероятно ще остане като предложение и една от по-радикалните идеи на КНСБ - налагането на еднократен данък богатство, за да се пребори коронакризата в икономиката. Все пак тя не е записана в коментираната визия.