"Омерзен съм. Не Ви прави чест да слизате толкова ниско и да правите такива изявления. Комунистът - аз - съм Ви попречил да учите в чужбина..."

Горните думи са на д-р Димитров от Сандански - пенсиониран хирург и дядо на пребитото от полицията протестиращо момче Евгени Марчев. Докторът беше записан от сайта Sandanski1.com няколко часа след като премиерът Борисов обяви, че много съжалява за случилото се с момчето, но такива като дядо му комунист не били давали възможност да се "учиме в Брюксел, в Хага, Лондон и където и да било".

Припомняме, че вчера Борисов за първи път коментира случая на пребитото момче. Тезата, че пребитият е внук на величие от комунистическата власт, беше лансирана от медии, близки до властта, още няколко дни след като се появи видеото, на което се вижда бруталната саморазправа на полицията с Марчев. Всъщност това се оказа лъжа и нямащ нищо общо с истинската история разказ. Въпреки това премиерът не се посвени да яхне тази вълна и да коментира.

"Горчиво съжалявам, никога това не е било толерирано от нас... Но неговият дядо комунист не е дал възможност някога да отидеме да учиме в Брюксел, Хага, Лондон или където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видя света", обяви вчера премиерът. 

Именно тези думи са провокирали дядото на студента да излезе с лицето си и да отговори на Борисов. Възрастният човек носи със себе си снимка на Марчев като дете и се обръща към премиера като глава на изпълнителната власт. 

"Бях изумен, изненадан съм, омерзен съм, отчаян съм дори, че начело на нашата държава има такива хора. Аз не съм никакъв комунист, аз съм д-р Димитров. Моите родители са прости орачи и копачи. Нямам закрила от никого. В моя живот сам съм се борил и всичко, което съм постигнал, съм го направил с моя труд", уточнява разочарованият дядо. 

И допълва, че от премиер се изисква много малко морал, но "на вас ви липсва много, много морал".

След което разказва своята история - на блестящ хирург, който е изградил сам всичко. Няма антикомунистически лозунги, няма и политически предпочитания.

"На мене никой не ми е пречил никога в живота, защото знаеха, че аз съм честен, почтено дете. Навсякъде ми даваха път и аз вървях. И това, което исках, го постигнах... Вие от живота на моя внук искахте да дадете смърт, а аз от смъртта 50-60 години съм създавал живот. Животът, това е най-висшата ценност на нашето общество. Няма нищо по-хубаво от това, по-ценно и по-драго."

Неколкократко д-р Димитров изразява своя срам от думите на премиера. 

Що се отнася до втората част на изречението на Борисов - за комунистите, червените връзки и манифестациите по време на аварията в Чернобил, то пък стана обект на подигравки в социалните мрежи. Причината е проста - по времето на аварията премиерът е бил на 26 години и не е бил пионер, а преподавател в школата на МВР - самият той член на Комунистическата партия.