Възможно е и днес да няма споразумение за бюджета на ЕС.

С това изявление на германската канцлерка Ангела Меркел започна третия ден от специалния Европейски съвет в Брюксел. Той се проточи повече от първоначално планираните два дни.

Меркел пристигна първа в централата на Съвета тази сутрин.

„Днес наистина е решителният ден. Има добра воля от страна на мнозина, но има и много позиции. Затова ще бъда пред тези, които ще настояват за споразумение, но също така е възможно днес да няма резултат“, каза тя.

Всъщност Меркел предвиди такова развитие на нещата още в края на май, когато Еврокомисията огласи своето предложение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. То е за 1,85 трилиона евро. Част от него е Фондът за възстановяване от коронавируса на стойност 750 милиарда. Тогава канцлерката на Германия заяви, че очаква споразумение чак наесен. При това не бе минал юнският Европейски съвет.

Точно този фонд предизвиква главните спорове заради идеята 500 милиарда евро да са под формата на грантове, а 250 млрд. - на подлежащи на връщане заеми.  „Пестеливата четворка“, за която от вчера може да се каже, че е вече „петица“, иска друг баланс и по-малко безвъзмездни заеми. Към Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция се присъедини Финландия.

Рано пристигна и френският президент Еманюел Макрон. Като основни теми на срещата той открои върховенството на закона, който е в основата за ползването на бюджета, Фонда за възстановяване, неговите управление и размер.

„Трябва да намерим добрия компромис в следващите часове. Смятам, че това все още е възможно, но ясно заявявам, че този компромис няма да бъде направен за сметка на европейската амбиция. И не заради принципа, а защото сме изправени пред неописуема криза в здравен, икономически и социален смисъл, защото страните членки имат нужда от това, както и Европа, за да остане единна“, каза той.

Преди да дойде, Макрон написа в туитър, че той и Меркел са единодушни в опита за постигане на споразумение за безпрецедентния според него план за възстановяване като отговор на кризата с коронавируса.

По-късно ръководителите на двете главни сили в ЕС отидоха да закусват с преседателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.