България и Хърватия трябва да останат в чакалнята на еврозоната най-малко две години, след което ще се направи оценка как двете страни са изпълнили критериите от Маастрихт.

Това заяви днес Валдис Домбровскис – изпълнителен зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

На 10 юли Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че българският лев и хърватската куна ще бъдат включени в механизма ERM-2.

Критериите от Маастрихт са ценова стабилност, стабилни и устойчиви публични финанси, дългосрочен лихвен процент и стабилност на валутния курс, припомни Домбровскис.

По повод препоръките за още работа по отношение върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност той добави:

„Ние от Комисията възнамеряваме да наблюдаваме изпълнението на тези препоръки чрез хоризонталния механизъм на върховенството на закона, който ще бъде въведен по-късно през тази година. Същевременно България пое специфичен ангажимент след присъединяването си към ЕС, който също ще наблюдаваме.“

Еврокомисарят уточни, че ангажиментът е в застрахователния сектор, управлението на помощта за държавните предприятия, рамката за платежоспособността, както и допълнителното затягане на рамката за борбата с прането на пари. По повод Механизма за сътрудничество и проверка или мониторинга, той припомни заключенията на Комисията от 2018 г., че България е изпълнила поетите ангажименти към момента на присъединяването си към ЕС.

Валдис Домбровскис каза още, че следи отблизо ситуацията с протестите в България. Така той отговори на журналистически въпрос. Но бе категоричен, че няма да прави пряка връзка между тях и влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната.