Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иван Гешев реагира в туитър на обявеното днес ново досъдебно производство по Глава първа от НК - за престъпления срещу Републиката.

Въпреки че вътре се споменават по същество само разговори на Васил Божков с Огнян Стефанов и БСП депутата Александър Паунов, очевидно Гешев вижда и друг основен заподозрян:

Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието.

Малко по-късно главният прокурор си допълни мисълта. Новото е, че пак се обърна към Васил Божков по прякор:

 

На 11 юли той пък написа:

"Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!"

На запитване на Клуб Z, от прессекретариата на държавния глава заявиха:

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар"

Що е то държавна измяна

Естествено държавната измяна, както и "нарушение на Конституцията" са двете опции, които са допуснати в самия основен закон за предсрочно прекратяване на мандата и дори разследване на президента и вицепрезидента.

Клуб Z напомня какво пише там:

Чл. 103.

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Ключови думи

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Такива "обединители" посочени от Москва, могат да обединяват само хора от червените пенсионерски клубове по села и градчета.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Само не разбрах..

Президента ли пусна, пърдон - забави, забрави ареста на беглеца от пръвосъдието? Нещо ала - братя Избегалеви на Цвъцко, Брендо и т.н. Къде в Конституцията пише, че той е отговорен за ареста им? И още нещо - къде в Същата конституция има термин - обединител на нацията, за да му се вменява това в задължение? Щото в чл. в чл.92(1) се говори за "олицетворяващ единството на нацията".. Отделно - в решението за КД25/1995 г., уважаемият Конституционен съд е дал тълкователно определение какво означава "олицетворяване на единството на нацията".. Ма то кой да ти чете Конституцията, а камо ли да я спазва.. Каскет Каренин за N+1 ви път показва, че не ечел Конституцията..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

НА 21 ЯНУАРИ 2018-та година

ДПС поиска демонтаж на управлението и програмно правителство.. Тогава някой от вас да чу - преврат, държавна измяна и пр. от този род? НЕ!!! Не чухте.. Както и за ОПГ в Сараите не чухте гътаща правителството.. Най-вече от ШЕФА НА СПЕЦПРОКУРВАТУРАТА тогава.. Думичка да са обади да чухте? Е!! Сега няма и да чуете за разследване и търсене на ФАБРИКАТА ЗА ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАНЕЛИ на Росенец... Щото вместо фабрика там са сараите.. Построени с 20 милиона заем от КТБ за ФАБРИКА? Апропо - кой бе прокурора за КТБ.. НАЙ-ГЛАВНИЯ, който да седи по цял ден дори в съда по делото за КТБ? Няма да чууете от него и, че пристанище Росенец в регистъра на българските пристанища НЯМА!! Щото лично той ще го узакони..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.