ЦСКА-София заявява в официално писмо, че няма да подпише новия петгодишен договор за излъчване на мачовете от Първа лига с Нова телевизия - дори при угрозата да бъде изваден от групата.

Това е една от мерките, предвидени в правилниците на БФС, при недопускане на камери на телевизията, която държи правата.

Клубът обръща внимание за "четворен конфликт на интереси", свързан с Кирил Домусчиев, който е собственик на Нова тв, на фирмата, закупила от БФС правата, на доминиращия клуб в първенството, а същевременно и член на Изпълкома на футболната централа.

ЦСКА-София всъщност публикува писмо, пратено на изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов и до и.д. ИК на съюза. В депешата се задава въпросът защо договорът е удължен с пет години, след като от стария има още една. Касабов е призован да не го подписва, но преди дни ИК го одобри.

Ето пълния текст - от официалния сайт на ЦСКА-София:

"До: г-н Михаил Касабов - Временно изпълняващ длъжността Президент на БФС

До: Временно изпълняващия Изпълком на БФС

Уважаеми г-н Касабов,

Уважаеми господа,

ПФК ЦСКА СОФИЯ, най-титулуваният и успешен клуб в Република България, Ви призовава да не подписвате новия заробващ 5 годишен договор за телевизионните права.

Ние като клуб, който е един от най-големите данъкоплатци, стриктно спазващ разпоредбите и законите на страната, питаме: „При положение, че остава още една година до изтичането на стария договор, какви обстоятелства и причини налагат спешното подписване на новия контракт?“

ЦСКА като неизменна и важна част от футболния процес, изказваме уважение към телевизията, която предаваше мачовете досега, но Ви уверяваме, че ще сигнализираме всички регулаторни институции у нас и Европа за огромния конфликт на интереси. И понеже времето е такова, че справедливостта винаги възтържествува, ние отбелязваме и фокусираме вниманието на Вас, футболната общественост и правораздавателните органи за четворен конфликт на интереси в случая, състоящ се в това, че собственикът на телевизията, излъчваща срещите, собственикът на фирмата за правата, собственикът на доминиращия клуб в първенството и член на Изпълкома да бъде един и същ човек, а именно: г-н Кирил Домусчиев.

Управителното тяло на ЦСКА, футболистите и спортно-техническият щаб плюс милионите червени привърженици у нас и по света, категорично няма да подпишат този договор за следващите 5 години, ако ще и силните на деня да наложат изваждането на отбора в по-долна дивизия!

С уважение: УС на ПФК ЦСКА СОФИЯ"

ЦСКА-София беше против контракта и през миналата година - до последно се канеше да не сложи подписа си, който до голяма степен е формален. А наскоро срещу начина на разпределение на парите скочи и новият мажоритарен собственик на "Левски" Наско Сираков.

Той също изрази готовност за крайни действия от страна на "сините", включително недопускане на камери. Нова тв му отговори, че ще си търси правата. А "Левски" и ЦСКА-София поначало са в губеща позиция, тъй като в Закона за спорта е записано, че БФС притежава правата - не клубовете, когато става въпрос за първенства и турнири, организирани от структури като федерации, съюзи и т.н.

Контрактът предвижда, че до края на сезон 2025-2026 Нова тв ще преведе на БФС 32,5 млн. лева, или по 6,5 млн. лв., както досега.

През миналата седмица имаше сбирка на БФС, Нова тв, клубовете и фирмата притежател на правата "Футбол про медия" (собственост на Домусчиев) заради изявеното несъгласие на Наско Сираков. Единствено "Левски" и ЦСКА-София бяха против договора.

Предстои нова среща, на която ще се обсъди начинът на разпределение на парите. "Червените" и "сините" считат, че са ощетени - не получават полагащото им се според гледаемостта на мачовете.