Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев говори по актуални теми в българския футбол, след като отборът му беше награден снощи с деветата поредна шампионска титла. Имаше и празненство на стадиона в Разград.

Босът беше питан от медиите за тежкото състояние на "Левски" (проблемите на конкурентите на "орлите"), за телевизионните права в Първа лига, на които той е собственик, както и телевизията му... 

Наскоро Наско Сираков - новият мажоритарен собственик на "сините", се закани, че няма да пусне камери на "Герена", ако не се преразгледа начина на разпределение на 6,5 милиона лева, които се превеждат на клубовете на сезон. Той счита, че "Левски" е ощетен, а през миналата година ЦСКА-София също негодуваше.

"Грандовете трябва да се стабилизират. Наско Сираков? Имахме среща с хората от "Левски", казах им някои идеи, които биха били полезни за стабилизирането на "Левски", заяви Кирил Домусчиев. - Всичко зависи от феновете. Ако раздадат милион членски карти по 10 лева, са 10 милиона лева. Не мисля, че за всеки фен, който обича отбора си, е проблем да даде 10 лева на година. А имат и по-богати фенове."

"Нямам претенции как клубовете ще си делят парите за тв правата, ние не за първа година даваме най-сериозната сума. В Сърбия, Хърватия, Македония сумите са много по-малки. Даваме 6,5 милиона за правата на клубовете, а отиват още 5 милиона за реализацията на продукцията - командировъчни, ПТС-и и т.н. Клубовете да не ме набъркват за разпределението на парите, коментира Домусчиев един от водещите казуси в последните дни.

Ако някой иска да дава повече, да заповяда. Фантасмагория е, че един клуб може да договаря сам условията си. Сега да започнем да преговаряме поотделно с "Барселона", с "Реал" (Мадрид), представяте ли си? Правата винаги се държат от федерацията."

Той обяви и близките планове на "Лудогорец". Намалява наполовина бюджета - това е и една от причините за раздялата с Марселиньо, тъй като асът поискал много пари, но въпреки това отборът ще гони десета титла на България и влизане в групите на Шампионската лига или Лига Европа. 

Вече се прави нови селекция и подмладяване в тима.

"Намалихме с 50% бюджета, намаляваме и парите за селекция. Почваме да мислим за следващия месец, евротурнирите, новото първенство... нормално. Говорим си за селекцията, тук съм от два дни, имах доста разговори с ръководството и с треньора.

Всяка година емоциите са различни, имало е моменти, когато сме печелили титлата в последния мач. Тази година интригата не можа да бъде до края, но пък имахме сериозно препятствие с пандемията, карантината. Радвам се, че отново сме на стадиона и се надявам да се върнем към нормалния живот", рече Домусчиев.

Пред "Нова телевизия" той призна, че "Лудогорец" е близо до подписа на халфа Алекс Сантана (25 г.) от бразилския "Ботафого". През миналата година му били поискани 3 милиона евро за халфа, но тогава високата сума го отказала от привличане. Кризата сега явно е принудила клуба на Сантана да обяви знамчително по-ниска сума, обясни Домусчиев.