12:21 ч.: СЗО критикува правителствата: "Няма да има връщане към нормалното в обозримото бъдеще"

"Няма да има връщане към нормалното в обозримото бъдеще", предупреди Световната здравна организация, цитирана от "Гласът на Америка".

Тедрос Аданом Гебрейесус

Заразените в света са повече от 13 милиона, а починалите - 570 хиляди по данни на университета "Джонс Хопкинс".

"Никога не е твърде късно вирусът да бъде поставен под контрол", но "много страни се движат в грешната посока", каза генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Смесените съобщения от лидерите подкопават най-важното от мерките - доверието", каза той в централата на организацията в Женева. "Правителствата не комуникират ясно със своите граждани и не представят пълни стратегии, фокусирани върху борбата с разпространението (на вируса), както и за спасяването на живот". 


9:01 ч.: Над 5 млн. американци са загубили здравното си осигуряване 

Рекордните 5,4 милиона американци са загубили здравното си осигуряване в пандемията от коронавируса, пише в. "Ню Йорк таймс".
Между февруари и май пандемията от коронавируса е лишила 5,4 милиона американци от здравното им осигуряване. В този период повече хора на възраст под 65 години са станали неосигурени заради загуба на работа, отколкото през която и да е пълна година, сочи изследване на потребителската организация "Семейства САЩ", пише вестникът.
Нарастването на броя на неосигурени уволнени от работа през този тримесечен период е близо 40 процента по-високо от досегашния рекорд, който е бил отбелязан по време на рецесията от 2008 и 2009 г., когато 3,9 милиона възрастни са загубили здравното си осигуряване, отбелязва "Ню Йорк таймс".
С рязкото увеличаване на заразените от коронавируса Западното крайбрежие на САЩ отново въвежда карантинни мерки, пише в. "Вашингтон пост".
От вчера в Калифорния е забранено на ресторантите да приемат клиенти на закрито и са затворени кината и баровете. На козметичните салони и фитнес залите в тежко засегнати окръзи също е наредено да затворят. Орегон пък забрани събиранията на повече от 10 души и въведе задължително носене на маски в целия щат.


9:44 ч.: Белгия за първи път отчете ден без починали от COVID-19, вади България от списъка на сигурните страни 

Пет месеца след началото на епидемията от COVID-19 Белгия днес отчете за пръв път ден (13 юли) без нито един починал от новата заразна болест, предаде БТА. Досега жертвите в страната по официални данни са 9787, а броят на заразените достига общо 62 781 души.
Наблюдава се слабо повишение в броя на новооткритите заразени - от средно 85 дневно миналата седмица до 95 в последните дни. Властите уточняват, че броят на постъпилите в болница продължава да спада и това е добър знак.
Белгийското министерство на външните работи внесе промени в списъка на "сигурните" ("зелените") държави от ЕС, до които може да се пътува спокойно. От този списък временно отпадат България, Хърватия, Люксембург и Румъния. Посочените четири страни вече са в "оранжевата" група - от пътниците до тези държави ще се изискват данни от изследване за зараза или дори карантина.
Белгийците са призовани да пътуват до тези държави с повишено внимание. Същите мерки важат за пътуващите до части от Австрия, Испания, Италия, Португалия, Чехия, Полша, Великобритания и Швейцария.


5:14 ч.: Бразилия и Мексико със значително нарастване на смъртните случаи от COVID-19 

Бразилия отчете 733 смъртни случая през последното денонощие, с над 100 повече от предишния ден, съобщи Ройтерс. С това общият брой на починалите в най-силно засегнатата латиноамериканска страна достигна до 72 833 по данни на министерството на здравеопазването.
През последните 24 часа са установени 20 286 заразени. Общо в страната броят на регистрираните случаи наближава 1,9 милиона.
Голям ръст на починалите от COVID-19 се наблюдава и в Мексико. През изминалото денонощие са починали 485 души, с 209 повече от вчера, предаде ТАСС. Заразените за деня са 4685. Броят на регистрираните заразени в страната достигна до 304 435, от които са починали 35 491. 


3:14 ч.: Компании, подкрепяни от US правителството, започват производство на ваксина до края на лятото 

Фармацевтичните компании, които си сътрудничат с американското правителство, са на път да започнат активно производство на ваксина срещу новия коронавирус до края на лятото, каза високопоставен американски официален представител, цитиран от Ройтерс.

"Ако питате кога точно материалите за ваксината ще бъдат буквално в производство, това вероятно ще стане след четири до шест седмици, но ние ще произвеждаме активно до края на лятото", заяви представителят в понеделник.

Той допълни, че правителството вече работи с компаниите за оборудване на производствени инсталации и за снабдяване със суровини.

Правителството на президента Доналд Тръмп подпомогна финансово разработването на ваксина срещу COVID-19 с помощта на специална програма. Досега по нея са отпуснати грантове от нeколкостотин милиона долара до над един милиард на компании, сред които "Джонсън енд Джонсън", "Модерна", "АстраЗенека" и "Нововакс".


1:07 ч.: Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 13 милиона 

Броят на установените случаи на зараза с новия коронавирус в света в понеделник надхвърли 13 милиона, показват данните на американския университет "Джонс Хопкинс", цитирани от ТАСС.
Според информацията към понеделник заразените са били 13 006 764 души, от които са починали 570 776. Най-много са заразените в САЩ (3 346 246), следвани от Бразилия (1 864 681) и Индия (878 254).
В понеделник за първи път броят на смъртните случаи в Латинска Америка надхвърли този в Северна Америка, съобщи Ройтерс. Починалите в Латинска Америка са поне 144 680 спрямо 143 847 в Северна Америка.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.