Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В часа, в който хиляди граждани се събират на протест пред Президенството - включително и срещу прокурорския произвол, от държавното обвинение пуснаха порция "находки" от кабинета на президентския секретар Пламен Узунов.

Както е известно, той вече е обвиняем  за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

В прессъобщението се твърди, че документие са намерени именно при атрактивния обиск в Президентството на 9 юли, който отприщи недоволсто заради влизането на въоръжеи кадри на Бюрото по защита на Гешев в сградата на "Дондуков" 2. Както е известно, по същото време Узунов бе в родния си Пловдив, където бе и задържан.

Според прокуратурата Узунов съхранявал в кабинета си "материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения".

Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външнотърговски договора, единият от които е предмет на разследване.

Освен това  в кабинета е намерено и иззето копие на цялата преписка по искането на предишния главен прокурор Сотир Цацаров до Народното събрание за сваляне на имунитета на бившия червен депутат Манол Генов (който вече бе съден и оправдан по делото за купуване на гласове, б.р.).

Интересен детайл, който прокуратурата не споменава е, че и Цацаров (бивш председател на Окръжния съд), и Узунов (бивш шеф на областната полиция), и Генов са от Пловдивско.

Прокурорите заявяват още:

"Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност. Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият П.У. е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия."

Прокуратурата пуска и факсимилета от два протокола от разпити.

Сред находките, които той държал в кабинета си в президентската институция, има още "протоколи от решения на КПКОНПИ" - не е ясно какви, тъй като те обикновено се оповестяват дори на журналистите.

Прокуратурата проверява още...

"... тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани."

Ето и целия текст на прокурорското съобщение:

При претърсване в кабинет, ползван от обвиняемия П.У., извършено на 09.07.2020 г., след предварително разрешение на съдия при Специализиран наказателен съд, са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и др.

Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си в Администрация на президента, П.У. е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора. Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпно сдружение) и по чл. 219, ал. 3 от НК (умишлена безстопанственост). В процес на установяване е отношението на П.У. към предмета на разследване по досъдебното производство.

В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на главния прокурор на Република България до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Тр. Генов за извършени от него престъпления по чл. 277 а, ал. 4, във връзка с чл. 20, ал. 3, във връзка с ал. 1 и по чл. 167, ал. 3, във връзка с чл. 26, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК. Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност. Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият П.У. е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.

Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.
Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното.

Специализирана прокуратура публикува част от иззетата документация, свързана с искане на главния прокурор до Народното събрание и протоколи от решения на КПКОНПИ.

Коментари

Доста интересно

Точно щях да попитам тези документи дали са секретни, но после се сетих, че щом от прокуратурата ги публикуват няма как да са секретни. Тогава какъв е проблемът, че съветникът на президента разполага с документи, които цяла България може да гледа (от тази публикация, например)?

Проблем с това, че някой е получил документи, дори

те да са "секретни", няма никакъв. Проблемът е кой му ги е дал. За това мълчи любимата прокуратура и нищо не казва.
 's picture

Rhapsody of fire

Ами като е съветник по правни

Ами като е съветник по правни въпроси и антикорупция, какви материали очакват да открият-някой хербарий?
 's picture

smarf

От протеста

На тези да им резнат главите не ми пука. Уреждачи. Не марширувам за тяхното оневиняване. Хората на Радев са от мръсната червена пяна.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Прокурватурата анализирала ..

ТИ ДА ВИДИШ!!! Ша тупката топката в имитация, че УЖ работи... УЖ разследва, УЖ сбира доказателства.. Щото като си спомни човек, че още се пъне да разбере онова ДП от ТЕФТЕРЧЕТО ЗЛАТАНОВО инициал ли е или 10!! А за ЦВЪ.ЦВЪ. да питаме ли.. А и Каскет Каренин още се чуди онзи ПОЛОВИН МИЛИАРД кредити от КТБ на #КОЙ са ги дали.. Щото още не знай завалията #КОЙ са крий зад инициалите ДП и ДП 1..
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

защо ни занимават

с глупости? Тия са бавноразвиващи се, ако е нарушил закона, има съд за това -представят доказателствата и съда решава. С тези публични прокрорски пасквили изобщо не може да се направи заключение, че тези хора работят нещо смислено . Само се затвърждава мнението, че са мафиотска бухалка!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.