Българският игрален филм "Урок" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели още две престижни награди на международни фестивали. След Сан Себастиан, Варшава и Варна, този път лентата бе премирана в Токио и Киев.

Трябва веднага да напомним, че проектът "Урок" бе отхвърлен от художествената комисия на НФЦ като неперспективен и не беше финансиран с държавна субсидия. Продуцентите обаче си намериха пари от чужбина и сега имат гръцки копродуцент и испански разпространител. Освен наградите, които печели вече по навик, филмът бе откупен за дистрибуция в САЩ и Канада.

Последно "Урок" взе Специалната награда на журито от филмовия фестивал в Токио - събитие от най-високата категория А. Там пълнометражният дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се състезаваше с още 14 филма в конкурсната програма. 

Същото се случи и в Киев - на международния кинофестивал "Младост". Там "Урок" също взе Специалната награда на журито в конкуренция с още 12 ленти от цял свят. Призът включва почетна статуетка и парична сума.

На българския фестивал "Златна роза" преди две седмици "Урок" получи наградата на Варна, наградата на критиката и наградата на акредитираните журналисти. По мнение на присъствали на място критици (неучастващи в журито) филмът е бил сериозен фаворит за голямата "Златна роза", но задкулисно е решено да бъде избутан настрани именно защото не е финансиран от НФЦ.

Пред БНТ днес режисьорът Петър Вълчанов коментира отхвърлянето на проекта от НФЦ с липса на експерти, които да оценяват правилно. Ще си позволим да не се съгласим с него - проблемът не е в професионализма на оценяващите, а в тяхната зависимост от задкулисни договорки.

По ирония на съдбата историята, която разказва "Урок", е вдъхновена от случката отпреди няколко години, когато българска учителка обра банка заради беднотия и мизерия. Следващият проект на екипа пък е за железничаря, който откри чанта с пари, предаде я на властите и бе награден с часовник менте. 

По българските екрани "Урок" ще излезе в първата половина на 2015 г.