Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи. Опитите на премиера да прехвърли отговорноста за напрежението не могат да заблудят никого"

"Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила. 

"Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. ЕС има нужда от България на закона, принците и правилата. 

"Изходът е един – оставка на правителството, на главния прокурор."

Това заяви в обръщение към народа президентът Румен Радев днес, ден след втория протест срещу кабинета и главния прокурор Иван Гешев, който се проведе снощи. Стигна се до сблъсъци с полицията, появиха се любителски кадри как полицаи бият граждани край Министерския съвет. 

Държавният глава заяви днес, че "насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в институциите".

"Опитите да се задържи властта, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или по друг принцип са недопустими и обречени на неуспех.", каза Радев.

Той призова органите на реда да се придължат към закона, а гражданите - да се въздържат от насилие и да не се поддават на провокации. 

"Силата е в истината, в непреклонността и единението", завърши държавният глава. 

Първи на призива на Радев отвърна главният прокурор Иван Гешев. В своя профил в туитър той написа:

“Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!


 

Ето и цялото обръщение на държавния глава:
 

Уважаеми сънародници,

Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата.

Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак - са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри.

Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението.

Благодаря ви за вниманието!

Ключови думи

Коментари

Пари му!

Много му пари на задника на червения президент! Има нещо, което не знаем, я решението на КС, я нещо в кашоните документи при сътрудниците му??? За да се хвърля така самоубийствено на амбразурата....
 's picture

Petyo9

В интерес на истината

реакцията на Румен Радев по повод скандалите тресящи България е най-адекватната от тази на всички останали институции в България. Това може да заблуди мнозина, че си имаме президент на място. Президент застанал на страната на народа и защитаващ интересите на България. Застанал на принципните позиции на правото и закона Защото реакцията му е точно такава и показва точно това. Но имайки пред вид неговата пълна политическа импотентност, това е по-скоро реакцията на неговия щаб, на който Радев е бездарен говорител. Както и да е това е адекватна политическа реакция и тя има за цел да изкачи Румен Радев на гребена на вълната възползвайки се от благоприятната конюнктурна обстановка и да спечели симпатии и симпатизанти за да могат тези дивиденти да бъдат успешно капитализирани в един по-късен момент. Кога - това реши Вл. Путин чието прокси е Румен Радев.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Какъвто

и да е президентът,не той пръв започна атаките,а прокуратурата,командвана от управляващото статукво започна всичко!И то как?Нахлувайки с въоръжени служители в легитимна държавна институция,все едно сме във война,или непосредствено след война,като след 09.09.1944 г.Това са недопустими неща за демократична държава,член на НАТО и ЕС.И точно затова с право се иска оставката на това корумпирано правителство и тази сталинистка Главна прокуратура!Президентът е човек с всички свои политически недостатъци,но дотук реагира точно и правилно,защото се прокуратурата извърши грубо нарушение на конституцията и то не за първи път,а правителството мълчаливо подкрепя всичко това!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.