Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

240. Толкова са новите случаи на заразени с коронавирус в България. Нов антирекорд и премината нова психологическа граница от над 200 положителни проби.

Това сочат данните на Единния информационен портал към нула часа на 9 юли.

Починали са петима души. Хоспитализирани са 498. В интензивни отделения има 29 тежко болни.

129 са излекуваните за последното денонощие.

476 са заразените медици в страната.

В сряда премиерът Бойко Борисов надълго обясни, че е най-лесно "да затваряме", но това не било полезно за здравето и психиката на хората. Освен това в развита демокрация се разчитало на личната отговорност. Българите били вече добре информирани за коронавируса и знаели какво трябва да се прави - дистанция, дезинфекция, носене на предпазни средства.

"Дали да отидеш на мач, на бар, на ресторант, театър, кино е избор на всеки човек. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря? Това влияе ли добре на психиката, на здравето

"Не знам да сме задължили някого да ходи на бар, на мач, на мероприятие", каза той.

Така Борисов даде да се разбере, че не се предвиждат нови ограничителни мерки, въпреки че само ден по-рано, във вторник, здравният министър Кирил Ананиев говори, че към това може да се върви, ако се премине границата от 200 заразени. Тогава главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даже и посочи кое най-вероятно ще се затваря - нощните заведение на закрито, без публика на стадионите и ограничения в броя на събиранията - семейни, приятелски и т.н. (пример абитуриентските балове, които се оказаха сериозна среда за предаване на коронавирусната инфекция).

Основно препоръките след заседанията на премиера с Националния оперативен щаб са насочени към укрепването на капацитета на болниците.

Растат и случаите на заразени футболисти, има и заразени шефове на футболни отбори, а при провеждането на мача за Купата на България в София се видя, че на трибуните не се спазва никаква дистанция, носене на маски и т.н. (същевременно правителството разреши публика до 12 хил. души).

В сряда вечерта дойде новината и че Областният кризисен щаб в Пловдив е решил мачът между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА-София днес от 20:30 часа да се играе без публика на стадиона в парка "Лаута".

Отново в сряда Австрия въведе 14-дневна карантина за пристигащите от България.

Общият брой на направените тестове за денонощието е 4286.

Към 9 юли в България вече са регистрирани общо 6342 случая на коронавирусна инфекция, 259 от тях са завършили фатално. Общо излекуваните са 3166.

Най-много са новите случаи са столицата - 71 души. Следват Пловдив - 21, Благоевград - 17, Варна - 16, Смолян - 13, Кюстендил и София-област - 12, Стара Загора - 11, Сливен - 9, Велико Търново - 8, Пазарджик - 7, Добрич - 5 и т. н.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Щаба трябва да се обнови и разшири!

Борисов направи немалко, беше полезен, но вече вреди. Не той, а специалистите трябва да продължгат борбата и управлението на войната с епидемията! Кризата се изостря и той няма място в тази ситуация да бъде решаващ глас, защото вреди с глупави решения. Никой не може със сигурност да каже калко дълга и дебела ще е опашката на българската епидемия. Затова тактиката трябва да се обмисли отново, нот по-широк кръг специалисти.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Готсе, по твоята логика и

Готсе, по твоята логика и президентът трябва да се маха, защото разбита само от съветски аероплани
 's picture

tsnanev

Аз ,аз , аз ,най , най , най

Аз ,аз , аз ,най , най , най , Бай , Бай , Бай и т.н .

Ами сега!

"Събудихме детето с нашата кавга !!! - Ами сега !?! - Ами сега !?! - Ами сега !?! - Ами сега !?! - Ами сега сегааа!?! Ще трябва да му пеем и пак да го люлеем. Ще трябва да му пеем и пак да го люлеем." От оперетата на Димитър Вълчев "Време за любов"!

Надявам се тези 240 нови

Надявам се тези 240 нови случая да са от Народното събрание :) В краен случай може и да са от прокуратурата
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Вчерашните и онзиденшните

Вчерашните и онзиденшните заразени са 5,4-5,5% от броя та направените тестове. Днешните са пак толкова - 5,5% от направените тестове Къде е шокиращата новината !!!??? Аааа, сетих сеее ! Шокиращата новина е в шокираните празни кратуни.

Верно е, от празните кратуни е шокът!

Една нешокираща нова сметка и една стара: Старата - все още сме страната в Европа с най-малък брой направени тестове на милион население! Новата - средно за света увеличението вчера на носителите на вируса спрямо общия брой носители е 1,4%. При нас това увеличение е 3,7%! От празните кратуни иде

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.