Австрийското правителство предупреди граждните на страната да не пътуват до България, Румъния и Молдова заради влошената коронавирусна ситуация в тези страни и клъстери на заразени в Австрия, включващи хора, свързани с тези страни, предаде Ройтерс.

Пристигащите от тези страни трябва да покажат отрицателен тест или да бъдат поставени под карантина за две седмици. Мярката следва подобни миналата седмица за Сърбия и три други държави извън Европейския съюз в Западните Балкани.

Над 3000 души в провинция Горна Австрия, която граничи с Германия и Чехия, са поставени в карантина, за да бъде погасено местно огнище на зараза. То се е образувало около група от 180 случая, свързани с църква в град Линц с много румънски енориаши.

„Моля, не пътувайте до тези страни. Това е спешният ни призив, тъй като, от една страна, това означава да застрашите здравето си, а от друга - видяхме, че има все повече вносни случаи от тези държави", заяви канцлерът Себастиан Курц на пресконференция с външния министър Александър Шаленберг.

През последните седмици в Австрия са били открити приблизително 170 случая, свързани с чужди държави и по-голямата част от тях - с Балканите, каза Курц и добави, че проверките на границите с Унгария и Словения ще бъдат удвоени.