Българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков искат провеждането на дебат заради плановете на турския президенхт Реджеп Ердоган да превърне „Света София“ в действаща джамия.

Това съобщи Джамбазки в личната си страница.

„Трябва да се сложи край на политическото изнудване на Ердоган и е време Европейският съюз да заяви своята позиция, а не да стои встрани. Нека не забравяме, че християнството е основата на европейската цивилизация“, пише депутатът в профила си във фейсбук.

 

 

Той и Слабаков са от ВМРО и са от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Двамата смятат, че плановете на Анкара са провокация към християнския свят.

Решението за бъдещето на „Света София“ трябва да бъде взето до средата на месеца от най-висшия административен съд в Турция. САЩ призоваха да не бъде променян режимът на музея. А Русия очаква балансирано решение.

Заваляха нападки, че Турция нарушава правата на християните.

Едоган заяви, че обвиненията срещу Анкара се целят право в суверенните права на страната.

„Света София“ е част от световното културно наследство. Това е важно и този въпрос трябва да бъде разглеждан от тази перспектива. „Света София е символ на толерантността и диалога. Не трябва да използваме тези събития, за да подклаждаме каквито и да било разногласия между религиите“, коментира говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер.