Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Законова поправка, с която общинските съвети да могат да заседават и дистанционно - тоест онлайн, винаги, когато решат, внесоха депутати от ГЕРБ. Инициативата идва близо 4 месеца, след като в България бе обявено извънредно положение заради коронавируса, което продължи 2 месеца - от 13 март до 13 май, а сега държавата е в "извънредна епидемична обстановка". Мерките заради пандемията бяха отслабени. А за последните 24 часа България постави нов собствен рекорд за брой новооткрити заболели от COVID-19 - 186 в рамките на последното денонощие. 

За промяна в Закона за местната власт и местната администрация, която да позволи на местните парламенти да работят дистанционно, се заговори още в началото на коронакризата. Досега обаче само извънпарламентарни сили - като "Демократична България", поставяха въпроса за ремонт на нормативните актове. На повечето места в страната дълго след обявянето на извънредно положение заседаваха само общинските комисии, но заради липсата на регламент заседания на съветите онлайн нямаше. Пред парламента темата поставиха и съветниците от ГЕРБ в Столичната община. СОС започна да се събира дистанционно чак в края на април, защото в т.нар. "извънреден закон" чак през април се появи опция за виртуални заседания на органите на власт. Но само при определени обстоятелства - в случая пандемия. 

Сега идеята е възможността да се заседава дистанционно - като се осигурява пряко виртуално участие, наличине на законов кворум и гаранция за лично гласуване, да може да важи и извън извънредни ситуации. Тоест - опцията да съществува по всяко време. 

Дали общинарите ще се събират физически или виртуално на сесия ще могат да решават самите те - ако извененията на ГЕРБ бъдат приети. В мотивите си депутатите от управляващата партия твърдят, че така в заседания ще могат да участват и хора под карантина, и хора, които физически се намират извън града и или извън страната, когато е взето решение за виртуално заседание. Мярката съответства на технологичните реалности, с които трябва да се съобрази законът, става ясно още от обясненията към внесения законопроект. 

 

 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.