Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След сухите есен и зима и поройната пролет посрещаме жътвата с тревога, съобщи Мариела Йорданова, представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя пред БНР. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

"Никой не е допускал и предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата", подчерта тя.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова:

"Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки."

Печалба няма да има. Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март, допълни зърнопроизводителката.

"За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми и аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска", обясни Мариела Йорданова.

Коментари

всяка година

Се опитват да ни подготвят за вдигане на цените. Деца, вие сте млади и не знаете, но Тодор Живков на новогодишните си речи, казваше че "въпреки сушата и кишата" през годината, са постигнати големи резултати. Така че не бойте се деца, въпреки сушата и кишата, ше постигаме все по-големи резултати в копаенето на дъното.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.