Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В квантовата физика има един парадокс, известен като "котката на Шрьодингер". В под-атомния свят феномените съществуват в странно състояние - т.нар. суперпозиция, в която те могат да бъдат както частици, така и вълни. Тази суперпозиция трае, докато феномените не бъдат разкрити от наблюдател - тогава те магически се дефинират или като частица, или като вълна. Докато не са наблюдавани обаче, са в някакъв смисъл и двете едновременно.

През 1935 година Шрьодингер използвал примера с котка в кутия, за да илюстрира парадоксалността на суперпозицията: по квантовите закони докато кутията не бъде отворена от наблюдатели, котката е едновременно и жива, и умряла.

Бойко Борисов в момента е в политическо-наказателна суперпозиция, макар че в неговия случай не става дума за котка, а по-скоро за лисица. И то лисица, която обича да се прави на умряла, което затруднява още повече уточняването на реалното ѝ състояние.

В две инкарнации

Строго погледнато, феноменът Борисов сега е едновременно в две свои инкарнации. Едната е вълнова: той се носи на все още незатихналата "вълна на народната симпатия”. Според множество изследвания, Борисов остава лидерът на най-голямата политическа партия. Благосклонни анализатори мерят съсредоточено неговата преднина пред останалите и пророкуват, че тя няма да бъде стопена в месеците до изборите. Харалан Александров пък направо каза, че със спящата си снимка Борисов разпалил майчинското чувство у жените. Като цяло привържениците на ГЕРБ се оплакват, че тъй като опонентите им не могат да бият “вълната” Борисов на избори, искат да го сведат до частица - и то частица с корумпиран заряд.

Но теорията за Борисов като високоенергийна корумпирана частица също има привърженици и набъбваща непряка емпирична подкрепа: записи, смс-и, обвинения, че управлението е дало на Васил Божков данъчни привилегии, срещу които той се е отчитал по един или друг начин на премиера и финансовия министър. Срещу тази емпирия премиерът досега е противопоставил основно клетви и кръстене в ефир. А финансовият министър още по-малко.

Въпросът е обаче, че кутията на Борисов все още не е отворена научно и професионално и затова, обективно погледнато, той си битува в суперпозиция: може да е и популярна вълна, и корумпиран елемент. Главният прокурор Гешев е натоварил неизвестен свой подчинен с експеримента по отварянето на кутията, но този експеримент - за разлика от разследването на Бобокови например, се провежда на тъмно и от него в публичното пространство не излиза ни есемес, ни дявол. Някои виждат в тези действия на прокуратурата преднамереност. Да им се чуди човек как са стигнали до подобен извод (това е ирония).

Съмненията, че прокуратурата ще отвори както трябва кутията на Борисов, се засилват и от факта, че нейните детектори са настроени да хващат корумпирани частици само сред опозицията и неудобните. Нещо повече: когато става дума за хора извън сърцевината на властта, прокуратурата открива корумпирани частици и там, където ги няма. В едно дело наскоро съдът установи, че обвиняемите са били обвинени в два вида деяния: а) такива, които не са престъпления; б) престъпления, които не са се случили. С такава апаратура обвинението може да изкара от кутията на Борисов само умряла лисица. Или поне такава, която се прави на умряла.

Голямата загадка

Но проблемът не е толкова какво ще се случи в края на експеримента, нито пък в съмненията в компетентността и най-вече добросъвестността на родната съдебна власт. Истинската загадка е, че Борисов не бърза да сложи край на суперпозицията. Всеки нормален премиер в неговата ситуация би искал моментално да се разсеят и най-беглите съмнения и той да излезе от кутията като една жива, щастлива и уважавана котка. Би изисквал бързи и категорични действия, би искал наистина независимо разследване, би включил дори и хора, посочени от опозицията. И сам би се опитал да опровергае с аргументи всички обвинения. Така поне би действал някой, който е сигурен в своята невинност.

Стратегията на нашия премиер обаче е доста по-различна. Той изглежда не би имал нищо против, ако суперпозицията му продължи до изборите, а защо не и след това. ГЕРБ също няма нищо против такъв вариант: вицепремиерът Дончев призна, че някои от изнесените факти за премиера изглеждат и звучат правдоподобно, но и той не настоя за бързо и категорично отваряне на кутията.

И накрая: от гледна точка на демократичната теория и практика на т.нар. развити демокрации, премиерите просто не бива да бъдат в суперпозиция. Ако са корумпирани и има сериозни съмнения за това - те подават оставка. Ако не са - тогава спокойно могат да си мерят популярността с опозицията и да се състезават с нея. Но фактът, че си малко по-популярен от опозицията, не означава, че може и да си с толкова по-корумпиран от нея.

Стигне ли се до такива бакалски сметки, демокрацията е под реална заплаха, защото управляващите ще се окопават във властта по всякакъв начин. Така те ще се опитват да отлагат момента на истинското, научно издържано и професионално отваряне на кутията. И ще говорят, че суперпозицията е нормалното състояние на политиката и че всички (президентът включително) са в суперпозиция. Тоест, суперпозицията е единственото възможно състояние на нещата.

Да, не е научно доказано, че нашите управляващи съзнателно се стремят да отлагат изясняването на картината. Но някак изглежда, че правят точно това.

"Дойче веле"

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Що ми се струва, че бакалскте сметки не са

докрай изброени.. Например - Цвъцко Цветановия проект.. Откъде ще набере кадрите си Цвъцко? От реанимираните мумии, от патреотарите, ДПС или БСП? От ПП ГРОБ.. И там отпочна роенето - Видин, Плевен и т.н. Великотърновския вилает на Цвъцко засега не е разбунен и предстои.. Та на следващите избори - "АЗ СПИЧЕЛИХ, АМА ЩО НЕ УПРАВЛЯВАМ" от 2013 е повече от реален за повторка. След поредната му още по-ПИРОВА победа.. Второ - факта външен дълг.. 16 милиардния дълг при Борисов 2 се взе така, че 2019 и 2020-та година нямаме плащане на главници. Това е добре засега. Но изборната година ще трябва да се отпочва с плащане и на отложеното досега. Което пък води Баце - от поръчковия счетоводител Горанчо, до комбина с ДПС.. Опарилите се досега патерици за управлението му ще се дистанцират от финансовите проблеми. А това пак ПП ГРОБ + ДПС, гони избирателите на ПП ГРОБ пак в кохортата на Цвъцкото..

Aко точно изборната година Борисов ще трябва да отпочва...

...на 16 мимлиарден дълг, пиши го бегал....и съден!

Я пак?

Кога изтеглихме, повтарям изтеглихме 16 млрд дълг? Имаше решение на парламента до 16 млрд, но колко реално изтеглихме? Лъжите и манипулациите са трудна работа!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ПО ДАННИТЕ НА БНБ:

Борисов 1: Новоемитиран външен дълг, сиреч ДЯНКОФФФ - 4 798 038 500 лв.; Борисов 2: Новоемитиран външен дълг, или "по-добрия" ГОРАНОФФФФ - 13 299 644 000 лв. / 6.8 млрд. евро.. ОБЩО ЗА ПЕТ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ ГРОБ при 1 и 2: 18 097 825 000 лв. / 9. 253 270 989 млрд. евро.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

forsvaret forsvaret,

БНБ дали лъже МВФ?

Никаква физика

Случая ""Бойко Борисов" не е за квантовата физика, а по скоро за професори по психиатрия. С толкова диагнози,не знам как човек би се справил. Мания за величие, параноя, биполярно афективно разстройство, лека форма на шизофрения и куп фобии.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Каквото и да се каже за Борисов,

той е непоклатим, макар че е омръзнал на всички, с изключения на тези, които разхожда с джипа. Само близо половинмилионната държавна администрация да гласува за Борисов, за да си запази топлите местенца и нелошите заплати, Борисов пак ще спечели изборите. Трудно е да се конкурира човек, започнал живота си в подземния свят и продължил с харизването на България на Големия брат.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

ура

Ето един достоен бъдещ член на кръга Цветанов. Така както физкултурника разбира от политика, така и наш Дани Смил разбира от квантова физика.Талант е момчето, а иначе е доцент по нещо си друго.Но в професионален план е най добър , както и ЦЦ разбира се, в хвърляне на помия по точно определена цел.Този Дани Смил явно тъгува по комунизъма и мечтае да се въргаля в блатото отново.
 's picture

mirela

Този ура-джия трябва да е по-

Този ура-джия трябва да е по- прост и от Боко

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.