Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Вътрешна работа на държавите е да уреждат въпроса колко време ръководителите им да бъдат на поста. Но това, което е важно, е да има спирачки и баланси в системата, а изборите на тези лидери и тяхната рамка да бъдат честни и демократични, без никакви ограничения за опозицията, както и за провеждането на честна политическа битка.“

Така отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Помолихме го да коментира изключително високия процент на гласувалите в подкрепа на промените на руската конституция. Тези промени ще позволят на президента Владимир Путин да управлява до 2036 г.

Стано изрази съжаление, че не е била позволена кампания нито за, нито против поправките. Той смята, че това е лишило хората от балансирана информация за такива важни промени. „Гласът“ на европейската дипломация се надява информациите за нередности по време на вота като принуда за гласуване, двойно гласуване, нарушения на тайната на вота и полицейско насилие върху журналистите, отразяващи изборите, да бъдат сериозно проучени.

Същевременно ЕС не признава провеждането на референдума на анексирания поуостров Крим и в контролираните от проруски сепаратисти територии в Източна Украйна.

Стано изтъкна също, че промените поставят руската конституция над международното право.

„Венецианската комисия на Съвета на Европа, на който Русия е член, постанови, че тези промени са несъвместими с руските международни ангажименти, и препоръча тези поправки да бъдат премахнати или променени в съответствие в нейните ангажименти. Ние очакваме Русия, независимо от промените в конституцията, да се придържа към международните си ангажименти, включително да изпълнява решенията на Европейския съд за правата на човека“, каза той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.