Германия поема от днес председателството на Европейския съюз за шест месеца и смята да посвети това време най-вече на подготовка за посрещане на втората вълна на пандемият от COVID-19 през есента и излизането от икономическата криза, предизвикана от вируса. Друга голяма тема на председателството ще бъде Брекзит и окончателното излизане на Великобритания от ЕС.

Мотото на германското председателство гласи: „Заедно. Да направим Европа отново силна“.

„Няма да се оставяме да ни наставляват и ще вървим по собствения си път като европейци“, заяви външният министър Хайко Маас по повод целите на външната политика на ЕС.

Сред тях най-важни за председателството са установяване на ясни отношения със САщ и Китай и независимост на производството на лекарства от индийския и китайския пазар.

За външната политика на Германия предстоят тежки месеци, тъй като освен начело на ЕС, Германия поема ротационното председателство  и на Съвета за сигурност на ООН. Сред най-тежките задачи в следващия един месец ще бъде опитът да се сближат позииите с Израел и посредническата роля на Берлин в близкоизточния конфликт.

Ето кои са и основните теми, по които ще работи Германия в следващите 6 месеца:

  • Приемането на конюнктурната програма на ЕС за възстановяване на икономиката, за която ще се отпуснат 750 милиарда евро. Все още четири държави членки не са съгласни с програмата.
  • Подготовка за действия при втора вълна през есента. Най-вече - хармонизиране на действията около граничния контрол, за да се избегне хаосът от пролетта.
  • Подготовката на новата 7-годишна бюджетна рамка на ЕС.
  • Сключване на търговско  и митническо споразумение с Великобритания, за да се избегне нерегулиран Брекзит.
  • Нова европейска система за приемане на бежанци, която да възпре т. нар. „бежански туризъм“ и местенето от една държава в друга.
  • Преодоляване на различията вътре в самия ЕС, особен опо оста Запад-Изток.