Правителството планира да закупи още PCR тестове от южнокорейски компании, става ясно днес от решенията на заседанието на Министерския съвет. Mотивът: бързото разпространение на вируса в световен мащаб увеличило многократно търсенето им, а българската здравна система трябвало да бъде обезпечена.

Днес кабинетът одобри проект на договор за изменение на Договора между българското здравно министерство и OSANG Healthcare Co., Ltd - Република Корея, за доставка на тестове за COVID-19. Планира се закупуването на 42 000 теста на стойност 340 500 щатски долара с включени транспортни разходи.

Средствата ще бъдат осигурени по проект "Борба с COVID 19", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж". Първата доставка за България от посочената компания беше одобрена през април. Тогава поискахме да закупим 300 комплекта (всеки с по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта, както се случи днес.

Министерският съвет прие също така решение за одобряване на проект на споразумение между МЗ и пак корейската BIONEER CORPORATION. То е за 41 280 теста за екстракция на вирусна РНК- ExiPrep Dx viral DNA/RNA kit (при комплект от 96 бр., 430 комплекта) на обща стойност 267 610 щатски долара с включени транспортни разходи. Средствата са по същата европрограма. Първата доставка за България от посочената компания пак беше одобрена през април.

"Бързото разпространение на вируса в световен мащаб увеличи многократно търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като редица държави, в това число и България, започнаха кампания по закупване на тестове. Провеждането на тестове за доказване на новия коронавирус е в основата на надзора на заболяването и вземането на решения, свързани с овладяването на епидемичното му разпространение и защитата здравето на населението.

Поради тези причини е от особена важност да бъдат осигурени за нуждите на здравната система на България достатъчни количества тестове", посочват в мотивите от правителствената пресслубжа.