В ново съобщение от днес прокуратурата съобщава, че от П.У., очевидно президентския съветник Пламен Узунов, са иззети 3 телефона. На единя имало "списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и др."

Два обаче не се отключени, тъй като предалият ги Узунов дал неверни данни за кода, пишат от държавното обвинение. Поради това:

"П.У. е призован да се яви пред следовател при СО-СП с цел предоставяне на правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони."

А по единия имало и опити да бъде развален, казват разследващите.

Какот е известно, от досъдебното производство за "боклука" е отделено друго - за престъпно сдружение с цел търговия влияние. Най-вероятно по него ще бъдат обвинени (минимум) Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Засега обаче това не е  станало.

Ето и цялото съобщение в оригинал:

Като веществени доказателства по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са приобщени три мобилни устройства, ползвани от П.У. На мобилните телефони са назначени и изготвени експертни справки.

При изследването на един от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи. 

При изследване на втория телефон, иззет с протокол за обиск от 19.06.2020 г. от лицето П.У., е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от ползвателя. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква.

Изследван е и трети мобилен телефон, предаден с протокол за доброволно предаване. В хода на изследването са били извършени няколко опита с различни кабели и зарядни устройства, с цел да бъде заредена батерията на телефона и той да бъде включен, като същите са били неуспешни. Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона П.У. код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.

П.У. е призован да се яви пред следовател при СО-СП с цел предоставяне на правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони.

Във връзка с установените манипулации по мобилния телефон и предвид факта, че същият се е намирал в автомобил от кортежа на президента, е донесен на по-късен етап от шофьор на П.У., който го предоставя с протокол за доброволно предаване. В Специализирана прокуратура е призован да се яви и директорът на НСО.