17:30 ч.: СЗО: Северна Корея отвори отново училищата, но остава нащрек за заплахата от COVID-19

Северна Корея отвори отново училищата, но запази забраната за публичните събирания и направи задължително носенето на предпазна маска на обществени места като част от мерките за борба със заплахата от коронавируса, съобщи днес служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

Севернокорейци посещават мемориал на Корейската война на 70-годишнината от конфликта. Снимка АП/БТА

Макар КНДР да не е потвърдила досега нито един случай на новия коронавирус, севернокорейското министерство на здравеопазването всяка седмица информира СЗО за актуалните стъпки за недопускане на заразата, каза представителят на организацията за страната Едуин Салвадор.
В най-новата си актуализация, от 19 юни, здравното ведомство е уведомило, че всички учебни заведения отново са отворени, оборудвани са със станции за миене на ръцете, а от децата се изисква да носят маска на лицето.
Резултатите на тестваните досега в Северна Корея 922 души са отрицателни, а още стотици хора, повечето от които обработват товари на пристанищата или сухоземните граници, редовно биват поставяни под карантина за наблюдение, каза Салвадор, цитирайки осъвременените данни.
Измерването на температурата с инфрачервени термометри, специалните станции за миене на ръцете и използването на дезинфектанти засега се запазват на всички обществени места, включително търговските центрове, ресторантите и хотелите. Носенето на маска на лицето на обществени места е задължително за всички, а публични събирания не са разрешени, допълни Салвадор в имейл.
През февруари въз основа на препоръките на СЗО Северна Корея изготви "национален план за подготовка и реакция", съгласно който назначи общински лекари, всеки от които отговаря за 130 домакинства, отбеляза Салвадор.
Властите създадоха също 235 екипа за бързо реагиране, които включват епидемиолог, лекар, медицинска сестра, парамедик и ветеринарен служител и имат за задача да проверяват всеки подозрителен случай.
СЗО е осигурила необходимото за извършването на 1000 теста, както и лични предпазни средства и лабораторни реактиви, каза Салвадор. Той отбеляза, че здравните работници са обучени как да процедират при евентуален случай на Ковид-19.


15:00 ч.: Южна Корея започна да лекува с ремдесивир

В Южна Корея властите са започнали да раздават медикамента ремдесивир (remdesivir), който благоприятства оздравяването на болни от Ковид-19, предаде Ройтерс, като се позова на националната агенция за контрол и превенция на заболяванията.
Запасите са били дарени от компанията Гилеад сайънсис (Gilead Sciences Inc). Южнокорейските власти планират да започнат през август преговори за още доставки.
Южна Корея е първата страна, обявила график за преговори с американската фармацевтична компания. По-рано тази седмица от Гилеад казаха, че цената на една опаковка ремдесивир в развитите държави ще бъде 390 долара и се съгласиха да доставят на САЩ почти всички произведени количества през следващите три месеца, отбелязва Ройтерс.
Ремдесивир, който е сред малкото препарати, които променят протичането на Ковид-19, вероятно ще бъде много търсен. Прилаганият венозно медикамент е получил одобрение при спешни случаи в няколко страни и е изцяло одобрен в Япония, след като клинични тестове са показали, че престоят на пациентите с Ковид-19 в болница се съкращава.
В Южна Корея само тежко болните заразени с коронавирус, които са 33 на брой, ще имат правото на това лечение, каза още националната агенция за контрол и превенция на заболяванията.


13:30 ч.: Рекордни 8441 новозаразени в Калифорния

В американския щат Калифорния вчера са установени 8441 нови случая на коронавирус - най-голямото увеличение за един ден от началото на пандемията, предаде Ройтерс.
САЩ като цяло отчетоха във вторник най-значителния скок в броя на новите заразени за ден с общо над 47 000 случая.
Калифорния, Тексас и Аризона се очертаха като нови центрове на епидемията в страната.


12:41 ч.: В Прага изпратиха пандемията с "прощално парти" на Карловия мост 

Световната здравна организация предупреди тази седмица, че коронавирусната пандемия съвсем не е приключила, но в Чехия се състоя празненство за "символичното прощаване" със заразата, съобщи Би Би Си.


Хиляди хора бяха насядали вчера до 500-метрова маса на Карловия мост в Прага, за да споделят храна и напитки, донесени от дома. Пируващите приканваха съседите си да опитват от техните ястия и напитки, без да се спазва физическа дистанция.
Организаторът на проявата Ондржей Кобза каза, че тя е станала възможна поради липсата на туристи в чешката столица. Кобза, собственик на кафене в града, обясни пред АФП, че целта е да бъде отпразнуван краят на кризата и да могат хората да покажат, че не се страхуват да се срещат и да вземат парче сандвич от съседа си.
Участниците в партито на моста над река Вълтава е трябвало да си направят предварително резервация и всички места са били заети.
Миналата седмица чешкото правителство разреши публични събирания на групи до 1000 човека. Плувните басейни, музеите, зоопарковете и замъците сега са отворени за ограничен брой посетители по едно и също време. Ресторантите, баровете и пъбовете вече приемат клиенти на закрито.
В 10-милионна Чехия има под 12 000 случая с коронавирус. Около 350 човека са починали в страната от причиняваното от него заболяване Ковид-19.


07:30 ч.: 466 новозаразени в Германия за едно денонощие

Германия регистрира 466 нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на данни на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

Пътници на централната гара във Франкфурт. Снимка АП/БТА

Общият брой на заразените с вируса в Германия е вече 194 725.
Новите смъртни случаи от коронавирус в Германия са 12. Общият брой на починалите от вируса в страната е 8985.


06:10 ч.: Над 1000 жертви от коронавирус в САЩ за 24 часа

Съединените щати регистрираха 1199 нови смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, предаде Франс прес, като се позова на университета "Джонс Хопкинс".

Хора вечерят в ресторант в Бруклин на 30 юни. Снимка АП/БТА

Броят на смъртните случаи на ден в Съединените щати не бе надхвърлял хиляда от 10 юни, отбелязва Франс прес.
Общият брой на починалите от коронавируса в Съединените щати е вече 127 322.
Новите случаи на заразяване са 42 528.
Заради скока на случаите на заразяване, особено в южните и в западните щати, властите на някои щати преустановиха разхлабването на мерките, въведени заради борбата с пандемията.
Тексас подобри вчера дневния си антирекорд и регистрира 6975 нови случая на заразяване с Ковид-19. От началото на пандемията тексаските власти съобщиха за 159 986 случая на заразяване и 2424 случая на заразяване.
Над 6500 души, дали положителни проби за Ковид-19, бяха приети в болница в Тексас.


04:10 ч.: Почти 34 000 заразени от коронавирус в Бразилия за 24 часа

Бразилия регистрира 33 846 нови случая на заразяване с коронавирус за едно денонощие, предаде ТАСС, като се позова на бразилското здравно министерство.
Общият брой на заразените с коронавирус в Бразилия е вече 1 402 041. Смъртните случаи от вируса през изминалото денонощие в Бразилия са 1280. Общият брой на починалите от вируса в страната е 59 594. Оздравели са над 790 хиляди души.
Огнище на заразата има в югоизточната част на Бразилия, част от която са щатите Сао Пауло, Рио де Жанейро, Еспирито Санто и Минас Жераис. В този регион са почти 486 хиляди от случаите на заразяване и 27 456 от смъртните случаи.
На второ място по случаи на заразяване е североизточният регион на Бразилия. В деветте щата на този регион са регистрирани 480 хиляди случаи на заразяване и 19 278 смъртни случаи.
Голям брой случаи на заразяване има и в Северна Бразилия, където заразените са 262 430, а смъртните случаи са 9526.
В централните и в западните щати, където масовото разпространение на заразата започна по-късно, са регистрирани 97 200 случаи на заразяване и 1730 смъртни случая. В южната част на страната заразените са най-малко - 76 172. Смъртните случаи в този регион са 1604.


01:30 ч.: Повсеместно се отварят граници, театри, киносалони и музеи

На редица места по света се подновяват някои дейности, преустановени заради коронавируса. Отварят се редица обекти и граници като пореден етап от облекчаване на мерките за изолация, въведени заради пандемията, предаде Франс прес.

Здравни служители почистват района около болница, в която бе диагностициран един заразен с коронавирус в Южна Корея. Снимка АП/БТА

От днес ЕС отваря външните си граници за пътници от страни, дефинирани като "сигурни". Вчера Съветът на ЕС утвърди незадължителен списък с тези "сигурните" чужди държави и това са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Списъкът ще се обновява на всеки две седмици.
В Европа Гърция отваря всичките си летища за международни полети. Разрешава се и влизането на чуждестранни фериботи в гръцки пристанища. Премахват се и ограниченията за влизане в страната през сухопътните граници за пристигащи от Албания, Република Северна Македония и Сърбия. В Нидерландия се отварят публичните домове. В Турция и Белгия се отварят киносалоните и театрите. В Австрия се отварят кината и се разрешават културни събития с публика до 250 души. Испания и Португалия отварят сухопътната си граница. В Париж се отварят музеите Център Помпиду и Гран Пале. Пак във френската столица е предвиден музикален протест на диджеи срещу решението да не се отварят дискотеките и да се анулират фестивалите. В Освиенцим се отваря музеят на Аушвиц-Биркенау. В Република Македония международното летище в Скопие и летището в Охрид подновяват работа. В Хърватия се разрешава от днес събирането на до 300 души в затворено помещение и до 500 на открито.
Отвъд Атлантика в Ню Йорк ще бъдат отворени за къпане общинските плажове в Ню Йорк - Кони Айлънд и Рокауейз.
В Азия в Тайланд учениците се връщат в училище, но за някои се предвижда да се продължи дистанционното обучение. Отваря се и японският увеселителен парк Токио Дисни.
В Грузия се отварят границите и всякакви дейности за туристите.
В португалската столица Лисабон обаче отново се връща изолацията за жителите на северното предградие заради увеличаване на случаите на зараза в определени зони.


00:40 ч.: Канада удължава заповедта за задължителна карантина и забраната за пътуване за повечето чужденци заради COVID-19

Канада удължи глобалната забрана за пътуване и задължителната карантина, която изисква повечето пътници до Канада в това число и канадски граждани, връщащи се у дома, да се самоизолират за 14 дни след пристигането, предаде Ройтерс, като се позова на канадското правителство.
Заповедта за задължителната карантина е ефективна сега до 31 август, а забраната за пътуване за повечето чуждестранни пътници, бе удължена до 31 юли, според канадски федерални документи.


00:15 ч.: Джо Байдън няма да организира предизборни митинги заради коронавируса

Кандидатът за президентската номинация на американските демократи Джо Байдън обяви днес, че ще спазва препоръките на лекаря и няма да организира предизборни митинги заради пандемията от Ковид-19, противно на съперника му, републиканеца Доналд Тръмп, предаде Франс прес.
"Това е най-странната кампания в съвременната история, струва ми се", каза Байдън на изненадваща пресконференция в Уилмингтън в щата си Делауеър.

"Ще спазвам препоръките на лекаря, не тези само за мен, но тези, които са за цялата страна. Това ще рече, че няма да организирам митинги", каза бившият вицепрезидент на Барак Обама.

Доналд Тръмп беше остро критикуван, че организира митинг за подновяване на кампанията си в щата Оклахома, който на 20 юни събра няколко хиляди души. В щата има нов ръст на случаите на зараза с коронавируса.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.