Президентът на "Марица" (Пловдив) Христо Христов призна, че преди две години е дал подкуп на член на Изпълкома на Български футболен съюз, за да бъде манипулиран  резултата на мач с участието на неговия клуб. Това станало във Втора професионална лига.

Христов даде брифинг в Пресклуб "България", на който обяви кандидатурата си за президент на БФС на конгреса на 11 декември - първата официално афиширана за овакантения още през миналата година от Борислав Михайлов пост. 

И направи скандалното разкритие. Той добави, че не се е стигнало до желания манипулиран резултат и парите му били върнати. Сумата била малка, но за подобни услуги се давали между 5000 и 20 000 лева. Ще се бори за изкореняване на "черното тото", ако бъде избран. И сега се вземали мерки, но не били достатъчни.

Преди няколко дни на "Марица" официално бе отказано да играе във Втора лига от новия сезон, след като преди това към пловдивчани е отправена покана за мястото на отказалия се "Черноморец" (Бачик). Експертна комисия обаче реши да даде мястото на "Спортист" (Своге) - заради наличието на по-добра база. Изпълкомът на БФС утвърди тима на редовно заседание.

Имаше недоволни - не само от "Марица", тъй като БФС попълни групата с два отбора от една и съща зона на Трета лига - "Септември" (Симитли) е другият състав, който пък ще замести още един решил да спре с професионалния футбол - "Ботев" (Гълъбово).  

Според Христов "кмет, футболна легенда и бивш съдия" са лобирали за това "Спортист" (Своге) да бъде предпочетен вместо "Марица".

"Нося отговорност за думите си и съм готов да си понеса последствията, заяви Христов по повод случката с подкупа отпреди две години, цитиран от БНР. - Ще кажа името на човека от Изпълкома на конгреса, за да видят хората там какви колеги имат."

Той обясни защо е решил да се кандидатира за президент на БФС:

"От четири години се занимавам с футбол. През това време забелязах, че нашият футбол е в задънена улица. Има абсолютно неглижиране на аматьорския и на детско-юношеския футбол. С решенията, които взимат в управата на БФС, тотално отказват младите хора да се занимават под една или друга форма с футбол. В подкрепа на моите думи е снетото доверие към Борислав Михайлов от управителното тяло на УЕФА, както и думите на премиера Бойко Борисов, че държавата няма да работи с БФС докато този Изпълком е на власт."

"Нещата, които искам да промяня не са малко. Първата промяна ще бъде в Изпълнителният комитет. И в устава. Ще държа да няма кметове, депутати и президенти в Изпълкома. След това е формата на групите - особено що се отнася до Трета лига. Видимо е изоставането на двете групи в Северна България, където трудно събират отбори, докато в Югозападната и Югоизточната група има по 20 отбора", каза още бизнесменът.

Христов обеща да затегне критериите за лицензиране на клубовете по отношение на финансите и базите. Ще заложи на детско-юношеския и аматьорския футбол. Замислил е финансови бонуси за първите пет във всяка от групите в третия ешалон, за да имат стимул да играят през пролетта.

Иска да се въведе стратегия за справяне с футболните хулигани и "платените агитки". Христо Христов подкрепя Наско Сираков, който вчера се обяви против начина на разпределение на парите от тв правата и новия договор, по силата на който правата отново се дават на "Нова броудкастинг груп", при това до 2026 г.

"Онзи ден слушах пресконференцията след поредното заседание на Изпълкома и се изумих от сбърканото пазарно мислене. Когато продаваш нещо, обявяваш цена, а когато купуваш питаш за цена. А БФС продава тв права и иска желаещите да определят цена. Напротив! Те трябва да определят цена и да видят кой най-много се доближава до желаната от тях сума", рече финансовият благодетел на "Марица".

"От април съм готов да се кандидатирам, но исках да има дата за конгреса, тогава да говоря. Наясно съм че нямам големи шансове, една от целите ми е клубовете да разберат, че няма шанс да продължаваме по този начин. За подкрепа имам обаждания от отбори, но се броят на пръстите на едната ръка. Разчитам на малките клубове, защото до тях нищо не достига. Ако през това време се появи друг кандидат, по-добра от моята кандидатура, ще работя на 100 процента за този човек," обеща Христо Христов.