Българският футболен съюз няма намерение да връща пари на Министерството на младежта и спорта (ММС) по проверки на държавата за съвместни дейности. Централата счита, че не е извършила "нецелезъобразни разходи" и заявява това с официална позиция, като обяснява мотивите си.

ММС започна проверка още през миналата година, когато в БФС влязоха ДАНС и прокуратурата покрай расисткия скандал на мача България - Англия и поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на Борислав Михайлов.

бТВ пък направи поредица от репортажи, в които изнесе данни за нарушения, свързани с детско-юношеския футбол. Това е единственият сектор, за който БФС получава държавни пари от бюджета на ММС - по програми.

Наскоро спортното министерство обяви, че очаква да му бъдат възстановени 144 510,99 лв. с аргумента, че са неправомерно изразходвани по време на Европейското първенство за юноши до 17 г. през 2015 г. Става въпрос за начина, по който е използван стадион "Черноморец" в Бургас.

В случая беше намесен и изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев, който тогава работеше в БФС и беше директор на шампионата. Преди дни Колев също отрече злоупотреби, според него, името му се споменава, защото така е удобно. Той добави, че не е изготвял и изпращал отчета за похарчените средства на ММС и предположи, че проблемът може да се корени там.

А БФС не приема заключенията от проверката на ММС по още един параграф, свързан с детско-юношеския футбол.

Ето цялата позиция на Футболния съюз:

"Ръководството на Българския футболен съюз използва възможността да изрази позицията си относно резултатите от проверките на Министерството на младежта и спорта за съвместните дейности между двете институции в последните години.

БФС категорично заявява, че не приема твърденията за извършени нецелесъобразни разходи, свързани с организацията на ЕВРО 2015 и претенциите за възстановяване на сумата от 144 510,99 лв. 

Оспорваните действия по наемането на тренировъчния комплекс на ПСФК "Черноморец Бургас"  са следствие от изричните правила на УЕФА за избор на тренировъчна база (на разстояние между 15 и 30 минути с автобус от хотела на отборите в Поморие), а срокът на наема е съобразен както с изискванията за 24-часов достъп, така и с условията за предварителна подготовка и поддръжка на тревните покрития и терени според наложените от европейската футболна централа стандарти.  След края на ЕВРО 2015 пък базата е използвана за провеждане на благотворителен детски турнир, задължителен елемент "Наследство на състезанието", изискван от УЕФА.

Всички разходи са надлежно отчетени пред Министерството на младежта и спорта, което ги е приело без възражения, а допълнителен атестат за работата на администрацията на БФС е отличната оценка, поставена от ръководството на УЕФА за провеждането на ЕВРО 2015.

БФС също така не приема твърденията за непризнат разход по "Програма за развитие на детския футбол" в размер 0,001298 процента от общите отпуснати от ММС средства и разполага с необходимите документи и протоколи, за да аргументира позицията си.

Българският футболен съюз още веднъж държи да подчертае, че в организацията се работи максимално прозрачно и коректно, а опитите за публични внушения за извършвани нарушения приемаме за безпочвени и целящи уронване престижа на съюза."