Разширява се обхватът на секторите, които могат да кандидатстват по мярката 60/40. Това каза след извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи "Фокус".

Досега изплатените средства по мярката 60/40 са 114,7 милиона лева, като с тях е запазена заетостта на около 150 000 души. В момента заявленията са за почти 290 000 души от почти 18 000 работодатели.

"Слагаме специален акцент върху работниците и служителите, които са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", и по-специално върху сезонните работници. Средства няма да се изплащат за работници и служители, които са в селското, горското, рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, дейности на домакинства като работодатели и дейности на екстериториални организации и служби. В сектор "Здравеопазване" всички субекти, които нямат договор с НЗОК, ще получат правото да кандидатстват за компенсации, ако отговарят на условията", каза още Сачева.

Това ще даде възможност по мярката да кандидатстват и зъболекари.

"Продължаваме, както и досега, да изплащаме 60% от осигурителния доход, но вече за май 2020 г., както и 60% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя", допълни Сачева.

По новия дизайн на мярката 60/40 отпада изискването е работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 г. с условието, че трябва да са ги декларирали като дължими. Условието е задълженията към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година.

От 1 юли мярката 60/40 ще действа съвместно с две други по ОП "Развитие на човешките ресурси".

"Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лева в секторите "Пътнически превоз" и "Туризъм". Общият размер на работодателите, които ползват и двете мерки, ще бъде до 80%, като от 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни лица за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб" заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице", уточни социалният министър.

Към 25 юни общият брой на безработните лица в страната е 277 160 души, като за периода от 13 март до момента 78 568 души са намерили работа. Деница Сачева отчете нарастваща тенденция, в която повече хора намират, отколкото губят работата си. По нейни данни на ден средно 2000 души намират работно място.