Междуконтинентална балистична ракета "Топол М" е била изстреляна от полигана "Плесецк", съобщи агенция РИА Новости. Опитът бил успешен и ядрената ракета е поразила целта в Камчатка.

Пускът е бил в 9,20 часа местно време, а видът ракета е бил не от мобилните, а от разположените в силози, се уточнява в съобщение на руското Министерство на отбраната. Оръжието е било част от Татишевското армейско съединение, където е било на бойно дежурство. Според военни експерти опитът е показал правилното развитие на ядрената мощ, както и на добрите технически характеристики, които са били заложени при производството на "Топол М".

Тестването на ракетата идва в момент, когато руски изтребители все по-често летят на границата с държави от НАТО и дори нарушават техните въздушни пространство. Последният случай е от тази нощ, когато над Португалия са прихванати руски бомбардировачи.

Военната доктрина на Русия носи отбранителен характер и има задача да опазва суверенитета, мира и спокойствието на руските граждани, изтъкна снощи президентът Владимир Путин. Той бе събрал в Кремъл висши офицери от руската армия. Държавнитя глава се похвали, че делът на новите ядрени оръжия вече е 55 на сто, в авиосектора - 35 %, а в сухопътната и танковата област обновлението вече е достигнало 70 на сто. Путин бе доволен, че при извършваните през годината внезапни проверки всичко е бил както трябва в ядрените бази.

Освен това президентът похвали спецслужбите и охранителните органи, че са осуетили 8 терористични акта и 58 престъпления с терористична насоченост от началото на тази година. Все пак той даде указания да се внедряват всякакви новости в борбата срещу тероризма.

Путин даде да се разбере, че очаква по-голяма активност от полицията в битката срещу трафика с дрога и разпространяването на наркотици.

Това е поредното показване на мускули на фона на кризата с Украйна и обтегнатите отношения със Запада, така коментираха европейски дипломати изстрелването на балистичната ракета "Топол М".