Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Огнище на коронавирус сред българи в италианския град Мондрагоне в провинция Казерта, северно от Неапол, в областта Кампания, поражда напрежение, пише италианският в. "Джорнале", цитиран от БТА.

Положителни проби за коронавируса са дали вече 49 души, като с изключение на трима италианци, останалите са все българи. Първият случай е бил регистриран миналата седмица при българка, родила в болницата Сеса Аурунка. Вторият случай бил регистиран пак тогава у неин сънародник. Двата положителни случая накараха властите да започнат масово тестване и да изолират пет блока в жилищен квартал на града. Така под карантина се оказаха 700 души.

В зоната на изолация има около 300 италианци, почти 200 българи, а също и граждани на Украйна, Тунис, Русия, Румъния, Полша и Молдова, както жители на Бразилия, Венецуела и на други страни от Южна Америка, а също и жители на северноафрикански страни.
Според изданието заразените с коронавируса в огнището в Мондрагоне са без симптоми. Огнището е сред българска общност там от ромски произход, допълва вестникът.

Губернаторът на Кампания Винченцо Де Лука разпореди обособяването на червена зона, но някои от изолираните в пределите й успяха да я напуснат, най-вече през нощта, за да отидат на полето, където са на сезонна работа. Други се опитаха да пробият блокадата в знак на протест, посочва "Джорнале". Това породи напрежение у местното италианско население, което пък протестира срещу нарушенията с призив нарушителите да бъдат изгонени, допълва в. "Кориере дел медзоджорно"

Местните жители наричат блоковете, които са под карантина "черната дупка на Мондрагоне" и твърдят, че българите там се занимават преди всичко с незаконни дейности, като например контрабанда на цигари или пък че работят на черно.

Местният пенсионер Кристофоро Кампонеро казва, че в блоковете, поставени под карантина, не се спазват никакви правила, че зоната, въпреки че е в центъра на града, не може да бъде доближена от хората, защото там няма контрол и сигурност. Кампонеро, който живее в кооперация срещу проблемната зона, споделя, че докато италианците са били принудени да си стоят вкъщи заради повсеместната карантина, без да могат да видят близките си, автобуси са спирали пред блоковете и са натоварвали българите, за да ги откарат в полето да работят. Спирали и коли, които се препълвали, понякога с по 11 души вътре, което е нарушение на правилата за социална дистанция. Според него всички тогава си затваряли очите, за да не пострада полската работа.
Лидерът на крайната десница Лига Матео Салвини пък разкритикува областния управител на Кампания, че не може да се справи с проблема в Мондрагоне и го призова да даде обяснения в тази насока.

Българските граждани в карантина са под обсада от над стотина италианци, пише на уебсайта си местният вестник "Ил Матино".

Присъствието на полицейските сили е недостатъчно и те трудно успяват да удържат протестиращите далеч от сградите, пише изданието.

Обиждани с расистки епитети, българите са започнали да хвърлят столове срещу италианците от балконите на сградата, в която са затворени под карантина.

Протестиращите пък разрушават колите и микробусите на българите, паркирани край нея.

Италианската армия беше изпратена днес в Мондрагоне, за да гарантира, че няма да се нарушава карантината в район в града, блокиран заради огнище на коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Т.нар. червена зона на огнище на заразата беше създадена в понеделник. В нея живеят близо 700 души, повечето от които български сезонни работници с неуредени документи.

Днес сутринта група от обитатели на блоковете в зоната обаче са я напуснали за да отидат на протестен поход из града, пише агенцията. Те са били няколко десетки, според кадри излъчени по италианската телевизия.

Полицията се е намесила, за да ги накара да се върнат. Нямало е насилие, но е имало моменти на напрежение и областният управител на Кампания Винченцо де Лука е обявил, че е извикал армията, за да помага за изолирането на червената зона.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.