Литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис каза днес, че се отнася със смесени чувства към плана за частично изтегляне на американските войници от Германия и предислоциране на някои от тях в Полша, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Не би било добре, ако значителна част от войските на САЩ бъдат изтеглени от Германия", защото има опасност това да създаде разделение между европейските страни членки на НАТО, заяви Кароблис по литовското радио.

От друга страна, Литва винаги е настоявала за максимално увеличаване на американското военно присъствие по източния фланг на НАТО, каза той и добави, че Полша е "вероятно едно от най-важните места" в това отношение.

Американският президент Доналд Тръмп наскоро обяви, че САЩ ще намалят броя на военните си в Германия от 34 500 на 25 000.
Някои от тези войници ще бъдат преместени в Полша, заяви вчера той на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда.
Тръмп критикува Германия, че не изпълнява определената от НАТО цел за военните разходи.
Притесненията за сигурността сред източноевропейските страни членки на НАТО се засилиха след извършената от Русия анексия на Кримския полуостров и подкрепата й за проруските сепаратисти в Източна Украйна.
За да възпрат Русия, САЩ разположиха подразделения на ротационен принцип в региона след 2014 г. НАТО също засили присъствието си, като изпрати около 1000 войници в балтийските страни и Полша.