Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Константин Симеонов - един от адвокатите на Цветан Василев, даде днес неочакван завой на делото "КТБ", като постави ултиматум, че няма повече да влиза в зала, ако съдът не намери начин да разпита главния обвиняем.

Както е известно, делото тече по уникален начин - без на Василев, сочен за лидер на организира престъпна група за източване на банка, да му е дадена думата. Също така прокуратурата отказа да го разпита в цялото досъдебно поризводство 4 години, изтъкна днес Симеонов.

Той напомни, че последното му настоятелно искане да се реализира правото на лична защита на Василев е от заседанието от 6 февруари 2019 г. Тогава съдия Виржиния Петрова каза, че ще проучи какви са възможностите за разпит.

"Считам, че отсъстват технически проблеми за провеждане на такъв разпит", каза днес Симеонов.

И дори даде пример - че само преди дни е имало финална пледоария на подсъдим по видеоконферентна връзка (Симеон Дянков от Америка, б.р.)..

Симеонов днес напомни, че съдът е обещал да проучи възможностите преди година и четири месеца...

"...В папките на делото нямаме нито ред за това какво се е случило между 6 февруари 2019 и 24 юни 2020 г. Т.е. от страна на съда не е предприето абсолютно нищо, съдейки по документите."

Така Симеонов каза, че ако това не се реализира до следващото съдебно заседание - което е насрочено за другия четвъртък, той ще откаже да влиза в зала.

"Защото по това дело се нарушават маса норми, включително и законно предвиденото право на защита."

Подкрепи го Ина Лулчева, която защитава двамата одитори от KPMG, като заяви, че също счита, че сега е моментът да се организира дистанционен разпит - цялата инфраструктура за видеоконференции така или иначе е изградена и работи в спецсъда.

Съдебният състав, който трябваше днес да продължи с разпита на Орлин Русев, съобщи, че ще направи спешно съвещание. 

Произнасянето дойде след повече от час "умуване".  Председателката на състава обяви, че оставя без уважение искането, макар то да е допустимо. Аргументите й - че е прекъснат разпит на свидетеля Орлин Русев в момента, че правото да бъде изслушан Василев е безспорно, но не е безусловно, а е преценка на съда.

Тя явно натърти, че "към настоящия момент само" съдът оставя искането без уважение. НПК указва, че това може да стане по всяко време, а съдебното следствие "не се е развило до решаваща степен".

Не стана ясно какви ще са следващите стъпки на Константин Симеонов.

Коментари

Щом в съдебната зала властва такова беззаконие,...

...правете сметка какво е беззаконието в останалите сектори на обществения живот.
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

Шоуто продължава, Василев и

Шоуто продължава, Василев и милиардите ги няма!

.

Да го докарат в съда и там да го разпитват. Какво се пъне тоя адвокат?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.