Главната каса на КТБ е била трезор - мечта за всекиго. Това се наложи като извод днес в началото на разпита на втория свидетел на прокуратурата по т. нар. мегадело - Орлин Русев.

След забележителните многомесечни показания на първия свидетел - Бисер Лазов, в които той не си спомни нито веднъж да е виждал Делян Пеевски в банката, а от всички политици, гравитирали около нея, се сети само за Иван Костов, днес дойде ред на втория свидетел на държавното обвинение.

След като бе сред първите задържани около падането на банката през 2014 г. и ефектно насниман от медиите, Русев единствен сред бившите изпълнителни директори претърпя метаморфоза и днес не седи на подсъдимата пейка, а на банката за свидетели (за разлика от Георги Христов, Алекснадър Пантелеев и Илиян Зафиров, б.р.).

Постановлението за прекратяване срещу Русев и превръщането му в свидетел е от 18 февруари 2016 г., само няколко месеца по-късно делото се озова от "обикновената" Градска в Специализираната прокуратура. Точно където Иван Гешев преди това бе командирован, а през същата година стана и титулярен шеф.

Ако се върнем на днешното заседание, Орлин Русев има сериозна биография, свързана с Василев и банката му - от основавнето до 2003 г. бил прокурист, а после и изпълнителен директор и шеф на Управителния съвет на КТБ.

Тъй като сред ресорите му е била Главна каса, днес разговорът интензивно се въртеше около кешовата липса от 206 мн. лв., която първо бе обявена от прокуратурата още през 2014 г. като повод да се атакува банката (това доведе до опашки пред клоновете и останалото е ясно, б.р.).

Русев потвърди казаното преди това и от "дясната ръка" на Василев - главния му счетоводител Лазов, че банкерът, който е в Сърбия, е управлявал еднолично. Звъни се първо на Русев, после на Лазов с инструкции "да бъдат осигурени едни средства".

На фона на забележителното сиви на Русев в банковия свят той от една страна призна как са се нареждали тегленията от Главна каса - върху принтирани мейли Василев надрасквал с ръкописна резолюция какво да се прави. Така потоци пари излизали кешово само на базата на въпросните хвърчащи листчета, които сам Русев призна, че... не представляват счетоводни документи.

На въпросите на адвокатите - някога оплаквал ли се е някъде, сигнализирал ли е, откривали ли са проблеми различните видове одит, които са правени, той каза че не е. Защото бил убеден, че Василев както теглел, така и внасял.

За разлика от Бисер Лазов обаче той не можа да си спомни някога в предходните години преди краха през 2014 г. да е имало липси в Главна каса.

Лазов - който проформа не е бил служител на банката, а на обединението от фирми в патримониума на Василев, пък си спомни многократно през годините да са правени трикове, за да се запълват подобни огромни пробойни в касата. И разказа с подробности за това, включително как са се взимали решенията на новогодишен купон. Наричало се "оправяне" на Главна каса.

Русев, който е неотменно до Василев от 2001 г., обаче такова нещо не заблязал, стана ясно от отговорите му днес.

Но по схемата с хвърчащите листчета уведомявал мажоритарния собственик за по-големите трансфери - над 5 млн. лв.

Любопитно бе, че прокуратурата го пита забелязал ли е теглене на пари около "проекта Бареков". Той заяви, че да - знаел, че се изнасяли много пари за този "проект". Не стана ясно защо прокуратурата тогава 6-а година няма внесено обвинение срещу Бареков.

Цветан Василев никога не е отделял своя банков и извънбанков бизнес – винаги е считал, че това е едно цяло, каза още Русев в подкрепа на предните свидетелски показания, а и на обвиненията.

За размера на извънбанковия му бизнес обаче не можел да каже със сигурност.

Адвокатите се интересуваха основно от това - задълженията на Русев като изпълнителен директор как са относими към това безконтролно вадене от касата, а той пък не можа да си спомни дали споменатите вадения на пари са се отразявали счетоводно.